Monday, August 5, 2013

Malam 27 Ramadhan 1434H / 5 Ogos 2013 Malam Lailatul Qadar?

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى رَسُوْلِ اللهِ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِه

5 August 2013


Sepertimana yang saya nyatakan dalam post yang terdahulu, jika kita guna pakai kaedah imam Nawawi bahawa malam lailatul qadar pada tahun ini jatuh pada malam 27 Ramadhan (iaitu malam tadi). 

nostalgia pelita kabaid


Apakah tanda-tanda malam lailatul qadar tersebut? 

Di bawah ini saya copy paste tanda-tanda lailatul qadar yang saya petik daripada harakahdaily 2/8/2013.


1. Pada malamnya bulan kelihatan seperti separuh jafnah (jafnah; bekas makanan berbentuk bulat seperti pinggan besar atau talam)” (Soheh Muslim, 1170/222).

2. Malamnya tenang, tenteram dan sentosa (Al-Jami’ as-Saghier; 7728, menurut as-Suyuti; hasan. Musnad Ahmad; 22765, hasan). 

3. Malamnya bersih dan terang di mana seolah-olah pada malam itu terdapat cahaya bulan yang menerangi, menenggelamkan cahaya-cahaya bintang (Soheh Ibnu Hibban, 3688, menurut Syeikh Syu’aib al-Arnaut; hadis soheh bisyawahidihi. Musnad Imam Ahmad; 22765, hasan).

4. Udaranya tidak terlalu panas, tidak terlalu sejuk (Soheh Ibnu Hibban, 3688, hadis soheh bisyawahidihi. Al-Jami’ as-Saghier; 7727, 7728, menurut as-Suyuti; hasan).

5. Tidak ada lontaran dari bintang pada malam itu hinggalah pagi (Al-Jami’ as-Saghier; 7727, hasan. Musnad Imam Ahmad; 22765, hasan).

6. Malamnya tidak berawan, tiada hujan dan tiada angin (Al-Jami’ as-Saghier; 7727). Menurut penjelasan al-Munawi; maksudnya ialah tidak bersangatan awan, hujan dan anginnya (tiada ribut) (Faidhul Qadier).

7. Pada paginya matahari muncul dengan cahaya yang lemah, sekata, berwarna kemerahan dan tanpa sinaran/pancaran yang menyucuk mata (Al-Jami’ as-Saghier; 7727, 7728, hasan. Musnad Imam Ahmad; 22765, hasan. Soheh Muslim; 762/220).
Malangnya saya tidak keluar rumah malam tadi untuk memerhatikan keadaan langit pada ketika itu. Ya, malam tadi cuaca tidak terlalu panas dan terdapat hujan renyai-renyai untuk beberapa minit. Pada siang hari ini cuaca agak nyaman dan tidak berapa panas.

Namun pada malam tadi saya terdengar salakan anjing. Menurut beberapa pendapat, sekiranya berlaku lailatul qadar anjing tidak menyalak atau menggonggong.  Tetapi adakah pendapat ini boleh diguna pakai?
Namun yang penting pada malam al-qadar (lailatul qadar) ialah beramal pada malam tersebut. Berkata Imam al-Munawi; “Orang yang tidak dapat melihat tanda, tidak mesti dia tidak mendapat malam tersebut. Boleh jadi seorang yang bangun beribadah di malam itu, ia hanya dikurniakan Allah kesempatan beribadah, tanpa dapat melihat sebarang tandanya. Orang itu di sisi Allah lebih baik dan lebih mulia daripada orang yang hanya melihat tanda sahaja (tetapi tidak beribadah di malam tersebut)” (Faidhul Qadier; 7728).
Apa-apa pun Ramadhan masih berbaki 2 atau 3 hari lagi.  Ayuh, sama ada lailatul qadar sudah berlaku ataupun belum, marilah kita menghidupkan baki malam-malam terakhir Ramadhan ini sebaik mungkin. Kita tidak tahu sama ada kita masih berpeluang menemui Ramadhan pada tahun hadapan.

Sekian, wasalam.

1 comment:

  1. Salam Ramadhan THMSH

    Insyaallah
    moga diketemukan kita dengan Lailatulkadar

    ReplyDelete

Assalam'alaikum wm wbr.

Terima kasih kerana sudi memberi ulasan. MOHON MAAF, BLOG SAYA ADA MASALAH - Saya tak dapat balas komen. Saya sedang mencari jalan penyelesaian.