Monday, November 28, 2011

Selamat Menyambut Tahun Baru 1433H

Assalamu'alaikum wbt
Salam Ma'al Hijrah 1433H
Salam 1 Aqidah

Pantai Pengkalan Balak, Melaka
Pantai Pengkalan Balak, Melaka
Semalam, 1 Muharram, merupakan tahun baru umat Islam, iaitu tahun 1433H. Bermakna umur semakin tua dan semakin hampir kita ke penghujung usia. Ada baiknya kita renungkan kata-kata hikmat daripada Saidina Ali karamalluhu wajhah iaitu:
"Sekiranya hari ini lebih baik daripada semalam, maka berbahagialah orang itu. Sekiranya hari ini adalah sama dengan hari semalam, maka sia-sialah orang itu. Sekiranya hari ini lebih buruk daripada semalam, maka celakalah orang itu."
Jadi seharusnya kita muhasabah @ mengaudit amalan-amalan sepanjang tahun 1432H dan 1431H. Buatlah perbandingan - semoga kita tergolong dalam kategori orang yang berbahagia, iaitu terdapat penambahbaikan dalam amalan. Orang Jepun kata, ada kaizen.Friday, November 25, 2011

Home Sweet Home

Assalamu'alaikum wbt.

Tiba di Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim, Alor Star
jam 9.30pm pada 23.11.11
Tujuan saya dan isteri ke Alor Star ialah untuk menjemput anak yang telah tamat belajar di Institut Perguruan Perlis balik ke Melaka. Risau kami untuk membiarkan anak memandu bersendirian dari Perlis ke Melaka.

Sebelum balik, seperti biasa, kami singgah di Pekan Rabu, Alor Star untuk membeli sedikit buah tangan. Tak tahu kenapa, tetapi setiap kali kami ke Alor Star pasti kami akan singgah di Pekan Rabu.

Kompleks Pekan Rabu


Beli jangan tak beli
Jam 4.00 petang kami bergerak meninggalkan Alor Star dan selamat sampai di Bandar Seri Putra pada jam 12.00 tengah malam - untuk tidur di rumah anak sulung. Alhamdulillah, walaupun kami memandu secara santai tetapi perjalanan adalah lancar.

Hari ini, sebelum bertolak ke Melaka, kami singgah di pejabat Medical Education Gateway (MEG) untuk melihat susunatur dan kelengkapan pejabat. InsyaAllah, selepas bersara pada Januari 2012 nanti, saya akan mencari rezeki di MEG pula. Medical Education Gateway merupakan sebuah syarikat perundingan yang mengendalikan proses pendaftaran, urusan visa, tiket penerbangan, tempat tinggal, dan sebagainya bagi pelajar-pelajar lepasan SPM yang ingin melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan di Mesir, Rusia, dan Indonesia.  Semoga Allah permudahkan segala urusan kami, Amin. Untuk keterangan lanjut, para pembaca bolehlah menghubungi kami di talian 03-89221391.Perjalanan ke Melaka diteruskan dan kami selamat sampai di Taman Dimensi, Alor Gajah pada jam 3.00pm.  Alhamdulillah, home sweet home.

Thursday, November 24, 2011

Kecuh Di LCCT, Sepang

Assalamu'alaikum wbt.

Alhamdulillah, saya telah selamat sampai di Alor Star jam 9.35pm tadi walaupun jadual penerbangan tertangguh selama 40 minit.

Kira-kira jam 7:45pm tadi, berlaku sedikit kekecuhan berhampiran Gate P6, di Balai Berlepas LCCT, Sepang. Sebelum itu saya terdengar seorang penumpang merungut nak panggil TV3 supaya buat liputan tentang penundaan jadual penerbangan ke Sendakan. Saya difahamkan penerbangan ke Sandakan telah tergendala selama 5 jam sebab kapalterbang mengalami kerosakan sistem hidrolik.


Kemudian sekali lagi pengumuman dibuat. Kali ini penumpang diberitahu bahawa kapalterbang ke Sandakan ditunda kepada jam 12.00 tengah malam. Sebaik pengumuman dibuat, terdengar jeritan daripada penumpang yang nyata kesabaran mereka telah mencapai tahap maksimum.

 


Wednesday, November 23, 2011

Stranded Di LCCT

Assalamu'alaikum wbt


Hajat nak ke Alor Star naik AirAsia flight jam 7:55pm. Baru sekejap tadi diumumkan penerbangan ditunda kepada pukul 8:35pm. Harap-harap tak ada masalah lagi selepas ini. Kejap tadi ada pengumuman kapalterbang ke Sandakan juga ditangguhkan. Mereka telah berada di sini sejak jam 3.00pm tadi. Kapalterbang mereka dijangka terbang pada jam 12 tengah malam ini. Woow satu rekod dunia!. Tahniah AirAsia.

Saturday, November 19, 2011

Jawapan Suami Menteri Nampak Macam Logik Tapi ...

Assalamu'alaikum wbt
...
Alaaa, ada aku kisah? Walaupun bahaya janji dapat duit
Wooo, kau tak kisah yek? Nah ambik kau!
Terbaca artikel dalam harian metro 18 Nov 2011 mengenai isu National Feedlot Corporation (NFC) beli kondominium mewah. 
...
Untuk rekod:
...
1. NFC diterajui oleh Dr. Mohamad Salleh Ismail, iaitu suami kepada Menteri Pembangunan Keluarga, Wanita dan Pembangunan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil. 
...
2. NFC mendapat pinjaman mudah daripada kerajaan sebanyak RM250 juta untuk mengusahakan industri lembu pedaging di Gemas, Negeri Sembilan. Tujuan pinjaman itu adalah untuk membangunkan projek tersebut bagi menampung keperluan daging negara kepada tahap sara diri sebanyak 38 peratus.
...
3. Laporan Ketua Audit Negara baru-baru ini mendapati NFC gagal memenuhi matlamat penubuhannya selain wujud dakwaan pembelian kondominium mewah di Bangsar dengan menggunakan duit NFC.
...
Berikut ialah jawapan daripada Dr. Mohamad Salleh Ismail, Pengerusi Eksekutif NFC seperti yang dilaporkan oleh Harian Metro semalam.
"Nyata, membeli aset lebih berbaloi apabila pulangan pelaburan setahun dicapai 12.9 peratus iaitu hampir 13 peratus sedangkan FD hanya beri 3.5 peratus"
Bijak, bijak... Jawapan tu memang bijak dan nampak logik sebab NFC mendapat keuntungan empat (4) kali ganda. Bravo! Bravo!.
...
Ok, sekarang saya nak tanya, apakah misi (mission) sebenar NFC ditubuhkan? Adakah untuk berniaga dalam industri hartanah atau untuk membangunkan industri lembu pedaging? Jika Dr. Mohamad Saleh berpendapat melabur dalam industri hartanah lebih menguntungkan, OK, well done, saya cabar beliau letak jawatan dalam NFC dan tubuhkan sebuah syarikat yang baru dalam bidang hartanah dengan modal beliau SENDIRI BUKAN PINJAM SECARA MUDAH DARI KERAJAAN. Boleh? Semua orang boleh kalau dapat modal percuma.
...
Kalau kerajaan bagi pinjaman mudah RM250 juta untuk bangunkan industri pedaging di Malaysia, maka lakukan perkara-perkara yang ada kena mengena dengan industri lembu pedaging. Biarlah agensi-agensi kerajaan yang lain melabur dalam industri hartanah.
...
Kenapa saya menyebuk dalam hal ini? Well, saya terkenangkan betapa ramai usahawan-usahawan Melayu yang tak cukup modal untuk mengembangkan perniagaan mereka, tetapi apabila cuba mendapatkan dana, cukup payah untuk mendapat kelulusan.
...
Sekarang saya nak tanya kepada Pak Menteri, boleh tak beri saya pinjaman mudah sebanyak RM250,000 sahaja (berbanding RM250 juta yang diberikan kepada NFC) untuk saya laburkan dalam Koperasi Felda Berhad? Keuntungan dijangka sebanyak 8 hingga 15 peratus setahun. Boleh tak? Untuk rekod, saya adalah suami kepada seorang suri rumah sepenuh masa.
...
Saya tunggu jawapan Pak Menteri.

Saturday, November 12, 2011

Gambar Suasana Haji 2011 - Hari Tasyreeq Kedua 8 Nov 2011

Assalamu'alaikum wbt
...
Alhamdulillah, dapat saya memuatkan entri tentang suasana di Mina pada hari tasyreeq kedua pada musim haji 2011 yang baru lepas iaitu pada 12 Dzulhijjah 1432 bersamaan 8 November 2011. Kesemua gambar yang dipaparkan di sini saya kutip daripada laman Arab News.
...
Dalam gambar ini kelihatan orang berpusu-pusu melontar di jamrah mungkin disebabkan mereka mahu melakukan nafar awal iaitu meninggalkan bumi Mina sebelum matahari terbenam untuk kembali ke Makkah melakukan tawaf ifadah. Ramai jemaah yang pengsan atau tercedera sebab berdesak-desak di jamarat. Bagi jemaah haji Malaysia, biasanya mereka melontar pada sebelah malam dan melakukan nafar thani iaitu masih melontar pada hari tasyreeq yang ketiga. Pengalaman saya pada tahun 2007, jika kita melontar pada waktu malam keadaannya tidaklah sesak berbanding jika kita melontar pada waktu siang.
...
Secara peribadi, saya lebih suka melakukan nafar thani sebab kita boleh teruskan amalan mabit di Mina dan melakukan ibadat-ibadat sunat seperti berzikir, bertakbir hari raya, membaca al-quran dan sebagainya dalam keadaan yang tenang dan selesa. Lagi pun, jika kita melakukan nafar awal kemungkinan besar akan terperangkap dalam kesesakan jalan raya. Menurut Arab News, pada tahun ini seramai enam puluh peratus jemaah melakukan nafar awal. Kawan-kawan saya yang melakukan nafar awal pada musim haji 2007 yang lalu terperangkap lama dalam kesesakan lalu lintas. Mereka tiba di hotel ketika hampir tengah malam sedangkan mereka bertolak dari Mina selepas zohor. Dalam keadaan yang penat, lapar dan dahaga sudah tentu kesabaran mereka teruji pada peringkat yang maksimum ketika berada dalam bas, tambahan pula belum tentu mereka dapat melakukan tawaf ifadah pada malam tersebut.

Walau bagaimanapun, melakukan nafar awal adalah dibenarkan. Firman Allah SWT dalam al-Baqarah 203:

وَاذْكُرُوا اللَّهَ فِي أَيَّامٍ مَعْدُودَاتٍ فَمَنْ تَعَجَّلَ فِي يَوْمَيْنِ فَلَا إِثْمَ عَلَيْهِ وَمَنْ تَأَخَّرَ فَلَا إِثْمَ عَلَيْهِ لِمَنِ اتَّقَىٰ وَاتَّقُوا اللَّهَ وَاعْلَمُوا أَنَّكُمْ إِلَيْهِ تُحْشَرُونَ
Dan sebutlah kamu akan Allah (dengan takbir semasa mengerjakan Haji) dalam beberapa hari yang tertentu bilangannya. Kemudian sesiapa yang segera (meninggalkan Mina) pada hari yang kedua, maka ia tidaklah berdosa dan sesiapa yang melambatkan (meninggalkan Mina) maka ia juga tidaklah berdosa; (ketiadaan dosa itu ialah) bagi orang yang bertaqwa dan hendaklah kamu bertaqwa kepada Allah dan ketahuilah sesungguhnya kamu akan dihimpunkan kepada-Nya.
...