Monday, January 31, 2011

Banjir, Banjir Kilat Lagi!

Assalamu'alaikum wm wbr.


Gambar Banjir Tahun 2008

Pagi ini cuaca di Melaka masih hujan renyai-renyai. Sudah dua hari kami di Melaka mengalami hujan renyai-renyai sepanjang hari. Beberapa kawasan perumahan di Alor Gajah telah dinaiki air, terutama di Taman Seri Bayu 2 yang mana air naik jam 3.00 pagi tadi iaitu semasa penghuninya sedang dibuai mimpi. Ini bukanlah kali pertama Taman Seri Bayu dinaiki air, saya rasa hampir mencapai angka 10, tetapi amat heran dan pelik tidak ada usaha yang konkrit daripada pihak berwajib untuk mengatasi masalah tersebut.

Saya pernah tinggal di Taman Seri Bayu 2 pada tahun 1998-2002 dan pernah mengalami peristiwa air naik hampir memasuki ruang tamu. Setelah itu setiap kali hujan lebat hati sentiasa risau takut air akan naik lagi. Akhirnya kami ambil keputusan untuk pindah rumah ke Taman Dimensi, alhamdulillah.

Tidak ada gambar banjir tersebut dalam entri ini sebab saya tidak dapat ke tempat kejadian - masih sakit gout.

Sunday, January 30, 2011

Sudah Bersediakah Saya?

Assalamu'alaikum wm wbr.


Dalam menjalani ujian mengharungi kesakitan akibat gout, tetiba saya terbaca kata-kata Hassan al-Basri:

"Wahai manusia! Berbekallah kalian untuk berangkat kerana dunia kalian yang tersisa hanyalah sedikit. Bersiaplah kalian dengan barang-barang yang diperlukan pada jalan yang akan diteruskan kerana tidak ada jalan bagi kalian untuk terus menetap di sini (di dunia ini)." 

Dalam usia menjangkau 57 tahun ini, sudah tentu hati berdetak apabila membaca peringatan di atas. Lebih-lebih lagi mengingatkan betapa banyak dosa yang telah saya lakukan dan betapa sedikit amalan yang hendak dipersembahkan kepada Allah SWT, entahkan diterima entahkan tidak. Sungguh ngeri, pilu dan insaf. Sungguh dhaif dan kerdilnya daku. Hanya Rahmat-Mu yang dapat menyelamatkan daku wahai Allah.

Saturday, January 29, 2011

Si Pemerah Susu Kambing

Assalamu'alaikum wm wbr.


Rumah Abu Bakar As-Siddiq r.a. dahulunya terletak di belakang bangunan ini
Suka saya berkongsi kisah bagaimana Khalifah Islam yang pertama iaitu Abu Bakar As-Siddiq r.a. memulakan rutian hariannya setiap pagi iaitu dengan mengunjungi dan berkhidmat kepada seorang perempuan tua yang miskin, buta, dan sangat dhaif. Semoga kisah-kisah sebegini dapat kita contohi jika berkesempatan, InsyaAllah.

----------

Dikisahkan oleh Ibnul Qyyim al-Jauziyah bahawa semasa Abu Bakar ra. menjabat jawatan khalifah, beliau selalu mendatangi salah seorang warganya di luar kota Madinah. Orang itu ialah seorang perempuan tua miskin, janda dan buta. Abu Bakar menyapu rumahnya, memasak makanan untuknya dan memerahkan susu kambingnya.

Suatu hari Umar bin Khattab ra. mengikutinya dari belakang. Setelah Abu Bakar beredar dari rumah perempuan tersebut, Umar masuk dan bertanya, “Siapakah engkau?” Perempuan itu menjawab, “Aku hanyalah wanita tua yang malang dan menderita. Suamiku telah lama meninggal dunia dan tiada yang menghidupi saya setelah Allah kecuali orang yang baru keluar tadi.” Umar bertanya lagi, “Kamu mengenalnya?” Perempuan itu menjawab, “Tidak. Demi Allah aku tidak mengenalnya.” "Lalu apa yang dia lakukan?”, Umar bertanya lagi. “Menyapu rumah, menolong memerahkan susu kambing dan membuatkan makanan.”, jawab si perempuan tua itu. Mendengar itu Umar pun terduduk dan menangis. (dikutip dari Aidh al-Qarni, If We Die : Saat Maut Menjemput [Wa Jaa’at Sakaratul Maut bil Haqq], hlm. 18-19).

Semoga Allah SWT melimpahkan kesejahteraan kepada Abu Bakar. Semoga Allah SWT mempertemukan orang-orang mukmin dengannya di syurga nanti. Amin.

Friday, January 21, 2011

Lagi Awan Tulisan Allah Di Lagit Melaka pada 21 Jan 2011

Assalamu'alaikum wm wbr.
.
Alhamdulillah, pagi ini 21 Jan 2011 sekali lagi saya dapat menyaksikan kebesaran Allah SWT yang mana awan membentuk tulisan Allah. Kali ini saya snap gambar awan tersebut setelah saya parkir kereta di tempat kerja. Pada mulanya saya tidak perasaan akan tulisan Allah tersebut, cuma pagi ini formasi awan di langit sangat menarik. Seperti biasa saya snap gambar-gambar awan tsbt dengan kamera hanphone yang resolusinya cuma 3 mpixel. Itu sahaja kamera yang saya ada pada ketika itu. Setelah sampai di bilik, saya lihat semula gambar-gambar yang diambil sebentar tadi. Hasilnya, maasyaaAllah, pada salah satu gambar tersebut terdapat tulisan Allah.


 Gambar-1: Formasi Awan Yang Menarik

 Gambar-2: Terdapat Tulisan Allah di Sebelah Kanan Gambar

Gambar-3: Gambar Formasi Awan

Tuesday, January 18, 2011

Awan Tulisan Allah Di Langit Melaka Pada 18 Jan 2011 - MaasyaaAllah!

Assalamu'alaikum wm wbr.


Pagi ini semasa berhenti di traffic light berhampiran dengan kilang Siemen, Batu Berendam, Melaka saya ternampak formasi awan yang menarik lalu saya snap dengan kamera handphone yang hanya 3 mpixel saja resolusinya. Namun alhamdulillah, boleh juga snap gambar dalam keadaan yang tersedak macam pagi ni.  Tenang dan damai hati melihat kebesaran Allah SWT.


Gambar Asal

Setelah di rotate, maka kelihatan tulisan Allah - MasyaaAllah!

Gambar Asal

Setelah di rotate


Friday, January 14, 2011

Doa Rawatan Angin Ahmar, Lumpuh dan Strok

Assalamu;alaikum wm wbr.
.
Kelmarin ketika berurusan di suatu pejabat, saya bertemu dengan seorang sahabat yang sudah dua bulan terkena strok. Alhamdulillah sahabat saya itu sudah boleh menaiki kereta walaupun hanya duduk di kerusi penumpang. Untuk ke mana-mana, isterinyalah yang memandu kereta. Kaki dan tangan kirinya masih belum pulih dengan sepenuhnya. Kebetulan saya ada membawa buku kecil "Ruqyah Asas Pengubatan Islam berserta surah Yasin, rangkaian zikir, dan doa-doa mustajab" keluaran Darussyifa' oleh Tuan Guru Dato' Dr. Haron Din. Lantas saya berikan buku tersebut kepadanya. Dalam buku tersebut terselit sebuah doa ringkas untuk merawat penyakit angin ahmar, lumpuh dan strok. Mudah-mudahan sahabat saya itu tidak putus asa dan dapat mengamalkan doa tersebut secara istiqomah, terutama dibaca setiap selepas solat lima waktu.
.
Di bawah ini saya sertakan doa tersebut untuk sama-sama diamalkan oleh para pembaca. Doa ini pendek sahaja dan saya kira anda sekelian mampu membacanya dengan istiqomah. InsyaAllah bagi doa angin ahmar yang lengkap (panjang), saya akan tulis dalam blog Doa Mustajab: Rakan Sepanjang Hayat.
.
Sebenarnya sangat sukar hendak menulis doa ini dalam skrip arab. Kadang-kadang O.K, kadangkadang K.O. Maksud saya, sukar untuk ditulis baris-barisnya sebab kadang-kadang jadi lain pulak. Oleh itu ada sebahagian huruf yang tidak berbaris - harap maaf. 
.
Beringat sebelum kena, berjimat sebelum habis - itulah perbidalan orang tua-tua dahulu yang sangat patut kita jadikan pegangan. Sekian, semoga memberi manfaat kepada kita semua.

اللهم ٳﱐ أَعُوذُبِكَ مِنَ الرِّيْخِ الأحْمَرِ وَمِنَ الدَّاءِ الأكْبَرِفِىْ النَّفْسوﰱ الجسم 

برحمتك  وَالرُّوْحِ الجسد ساﺋر وﰱ اﻷشعار وﰱ الْجِلْدِ وﰱ الْعَرُوْقِ وﰱ اللَّحَمِ وﰱ وﰱالْعِظَم 

  ياارحم الراحمين 

Ya Allah, sesuangguhnya aku berlindung denganMu daripada al-Rih al-Ahmar (angin Merah) dan penyakit yang besar (daripada berada) dalam diri, tubuh, tulang, daging, urat-urat, kulit, bulu, dan seluruh jasad dengan rahmatMu wahai Tuhan yang Maha Penyanyang.

اَللَّهُمَّ اكْفِنِىْ جَمِيْعَ اْلآلآمِ وَالأسْقَامَ وَجَمِيْعَ الأمْرَاضِ وَالْعِلَلِ وَالدَّمِ اْلأَسْوَدِ. اَللَّهُمَّ اكْفِنِى الدَّاءَ اَلأكْبَرْ وَالرِّيْحَ اْلأحْمَرَ وَالدَّمَ اْلأصْفَرَ وَجَمِيْعَ اْلآفَاتِ وَالْعَاهَاتِ وَالسَّكْتَةَ وَالْهَمَّ وَالْغَمَّ وَالْخُزْنَ وَالسَّجْنَ


Di bawah ini saya sertakan semula doa di atas dalam bentuk imej di mana ia adalah lebih jelas. Ya Allah lindungilah aku daripada semua kesakitan dan penyakit, juga daripada semua penyakit dan kecacatan dan darah hitam. Ya Allah  lindungilah aku daripada penyakit yang besar dan ar-Rih al-Ahmar dan darah yang kuning dan daripada kesemua kesusahan dan penderitaan dan penyakit strok dan daripada berdukacita, kerisauan dan kesedihan dan daripada terpenjara (disebabkan penyakit-penyakit tersebut).

Wednesday, January 12, 2011

Setelah Setahun Berlalu ...

Assalamu'alaikum wm wbr.

Alhamdulillah, hari ini 12 Januari 2011, genap usia Blog "Hidup Biar Allah Sayang" ini satu tahun. Pejam celik, pejam celik, dah setahun dah saya berbelog.

Dalam usia setahun jagung, darah setampuk pinang ini, blog "Hidup Biar Allah Sayang" terus menapak dan bergerak kehadapan - walaupun perlahan, dalam usaha dakwah menegakkan syiar Islam dalam caranya yang tersendiri.

Dalam setahun berbelog ni, adalah seramai 71 orang yang sudi mengikuti blog ini. Walaupun statistik ini adalah kecil jika dibandingkan dengan blog yang popular seperti PDKM, Kehidupan Makkah, dsb., namun saya tetap bersyukur. Tetapi sayang, ramai followers tidak meletakkan link ke blog masing-masing. Jadi tidak dapatlah saya hendak berkunjung ke blog mereka dan mengenali mereka dengan lebih lanjut. Kepada pengikut setia blog ini saya harap dapatlah kiranya letakkan link blog tuan-tuan / puan-puan dalam profile masing-masing.

Alhamdulillah, suatu ketika dahulu jumlah pengunjung mencecah 400 - 500 orang dalam sehari. Sekarang ini sudah berkurang sebab saya pun slow sikit nak update blog. Biasalah kan, ada masa kita rajin dan bersemangat, dan ada ketikanya kita rasa macam malas saja nak update terutama kalau ada hal-hal lain yang lebih mendesak. Walau bagaimanapun, saya ucapkan setinggi-tinggi terima kasih kepada para followers, dan juga para pengunjung sekelian atas sokongan yang diberikan. Tanpa tuan-tuan dan puan-puan, tiada apa-apalah blog ini.

Syukur kepada Allah, blog ini sedikit sebanyak telah mengubah individu tertentu daripada tidak solat Jumaat, tidak pernah cukup puasa sebulan, lagha dsb kepada yang lebih baik - sudah solat lima waktu dan solat Jumaat, menunaikan umrah, dapat puasa penuh sebulan ramadhan, dsb. Semoga Allah menguatkan iman dan membantu beliau supaya terus istiqomah dalam beribadat, Amin, Ya Rab al-'alamin. Sila klik link di bawah untuk baca komen beliau.
.
http://msaadhamid.blogspot.com/2010/07/jalan-hijrah-makkah-sebelum-asar-sabtu.html?showComment=1291444190727#c5992713449018025608
.
Kepada para pembaca yang budiman, saya sangat-sangat berharap agar tuan-tuan / puan-puan memberikan cadangan bagaimana saya boleh memperbaiki lagi blog ini dari segi penampilan dan juga isi kandungannya. Saya ini "budak baru belajar", jesteru banyak lagi yang perlu saya pelajari untuk mempertingkatkan lagi mutu blog ini.
.
Kalau hendak berhenti merokok
Puntung dibuang ke negeri China
Bagaimana nak baikkan lagi belog
Tolonglah berikan saya idea.
.
Harapan saya, semoga Allah terus memberi kelapangan masa, sihat tubuh badan, idea dan ilham yang berterusan untuk membolehkan saya terus dapat menyumbang bakti melalui pentas maya ini. Amin. 
.
Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang baik itu budi
Yang indah itu bahasa.


Sekian, salam hurmat dari saya:


Hj. Mohd. Saad Bin Hamid
Melaka.

Wednesday, January 5, 2011

Tahun Baru 2011 Dan Ambang ...

Assalamu'alaikum wm wbr.

Menjelang tahun baru 2011, ramai orang berkumpul di dataran merdeka dan juga di KLCC menunggu dengan penuh setia detik jarum jam yang akan memulakan tahun baru miladiah. Melalui kaca televisyen, saya perhatikan sambutan tahun baru 2011 dilakukan dengan penuh gilang gemilang. Serakan bunga api mewarnai malam tersebut. Cantik, ya memang cantik corak-corak bunga api yang terbentuk. Ini merupakan satu lagi kegemaran rakyat Malaysia yang sudah menjadi budaya bangsa kita, iaitu suka menghabiskan masa dan menghabiskan wang ringgit untuk aktiviti yang tidak bermanfaat dunia dan akhirat.
.
Saya tidak tahu kos sebenar yang telah dibelanjakan untuk menyambut ketibaan 2011 tersebut, tetapi yang pastinya ia tidaklah semurah RM1.00 atau RM2.00! Saya difahamkan Roman Abramovich, pemilik kelab bolasepak Chelsea dalam liga perdana Inggeris, membelanjakan RM24 juta menganjurkan parti tahun baru 2011. Jika diikutkan satu lagi budaya Malaysia yang suka berlumba-lumba mengejar nama dan berbangga dengan gelaran ter ... bangunan tertinggi di dunia (suatu ketika dahulu), jambatan terpanjang di dunia (satu ketika dahulu), dan sebagainya, maka tahun depan ada kemungkinan perbelanjaan menyambut tahun baru 2012 mencecah puluhan juta!
.
Di samping itu, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dengan kerjasama Kumpulan AmBank turut mengadakan konsert bergelar Di Ambang 2011Ambang bermaksud waktu atau peringkat sebelum berlakunya sesuatu, titik permulaan sesuatu peristiwa dan lain-lain.  Ambang 2011 bermaksud detik-detik menjelang 2011. Canggih sungguh nama yang dipilih. Maka berbondong-bondonglah rakyat jelata, sama ada tua atau pun muda, yang kebanyakkannya orang Melayu memenuhi setiap inci padang di hadapan bangunan Sulaiman yang dikenali sebagai dataran merdeka. Masing-masing ingin menyaksikan konsert dan juga pertunjukan bunga api percuma. Apabila limpahan cahaya bunga api bersemarak di angkasa Kuala Lumpur, semua penonton terpukau seketika dengan fatamorgana yang menakjubkan. Lupalah seketika segala masalah dan penderitaan yang melanda selama ini. Harap-harap tahun 2011 menjadi cerah secerah kilauan bunga api tersebut.
....
.
هُوَ الَّذِي جَعَلَ الشَّمْسَ ضِيَاءً وَالْقَمَرَ نُورًا وَقَدَّرَهُ مَنَازِلَ لِتَعْلَمُوا عَدَدَ السِّنِينَ وَالْحِسَابَ ۚ مَا خَلَقَ اللَّهُ ذَٰلِكَ إِلَّا بِالْحَقِّ ۚ يُفَصِّلُ الْآيَاتِ لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ

"Dialah (Allah) yang menjadikan matahari bersinar dan bulan bercahaya, dan Dialah yang menetapkan tempat-tempat orbitnya, agar kamu mengetahui bilangan tahun dan perhitungan. Allah tidak menciptakan demikian itu melainkan dengan benar. Dia jelaskan tanda-tanda (kebesaran-Nya) kepada orang-orang yang mengetahui." (Yunus:5)
.
Dari ayat di atas, kita dapat fahami, bahawa dengan beredarnya matahari dan bulan, maka wujudlah pergerakan masa dan juga peralihan tahun. Sesuatu yang bergerak / berputar lama kelamaan akan kehabisan tenaga dan akhirnya akan menemui titik penamatnya. Begitu jugalah halnya dengan bulan dan matahari. Suatu ketika yang telah ditetapkan oleh Allah SWT nanti, maka matahari dan bulan akan berhenti berputar mengelilingi orbitnya. Dan ketika itu terjadilah kiamat.
.
وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتَّىٰ يَأْتِيَكَ الْيَقِينُ

"Dan sembahlah Tuhanmu, sehingga datang kepadamu (perkara yang tetap) yakin*" (al-Hijr:99)

*Perkara yang yakin di sini ialah bermaksud kematian. Setiap yang hidup pasti akn melalui kematian.

Ketahuilah saban hari, saban tahun, masa terus beredar menuju ke garisan penamatnya. Di Ambang 2011 bererti kita semakin menghampiri garis penamat hayat kita. Dalam kata lain, masa yang diberi oleh Allah SWT semakin susut dan kita semakin berlari ke arah kematian. Bagi orang yang terbuka mata hatinya, tentunya ia terfikir untuk melakukan muhasabah diri, apakah yang telah dilakukannya dalam usia yang telah berpergian meninggalkan dirinya sebagai panduan untuk menempuh sisa umur yang masih berbaki. Seharusnya, peluang masa yang masih diberikan oleh Allah SWT untuk kita terus hidup digunakan semaksimum mungkin untuk mengumpulan bekalan ke perkampungan akhirat. Jika kita menyedari bahawa Di Ambang 2011 bermaksud Di Ambang Kematian, adakah kita akan berbondong-bondong menyambut kehadirannya?

Tuesday, January 4, 2011

Perjalanan Akhir Tahun 2010

Assalamu'alaikum wm wbr.


31 Dec 2010. 
Hari ini saya travel ke utara menuju Negeri Perlis Indera Kayangan. Tujuan tidak lain tidak bukan ialah menghantar anak ke Institut Perguruan Perlis.

Sebaik usai solat Subuh dan sarapan pagi, iaitu jam 7:15pagi kami memulakan perjalanan menuju utara. Perjalanan dimulakan dengan solat safar dan membaca doa musafir dan doa menaiki kenderaan agar perjalanan ini selamat dan dilimpahi baroqah. Seperti yang dijangka, perjalanan kami ditemani oleh banyak kenderaan lain sebab hari ini ialah cuti umum sebab pasukan bolasepak Malaysia berjaya membawa pulang trofi piala Suzuki ke Kuala Lumpur. Kerajaan Malaysia memang terkenal dengan kemurahan hati memberi cuti atas sebab-sebab yang menggembirakan pihak atasan. Walau pun kenderaan bayak, namun perjalanan adalah lancar. Kereta Viva kami meluncur dengan tidak lajunya bersama-sama dengan kenderaan-kenderaan yang lain. Alhamdulillah jam 12.50pm kami telah sampai ke perhentian Alor Pongsu yang mana ini adalah perhentian kami yang ke tiga. Kami berhenti di sini untuk makan tengah hari sambil memenuhi keperluan hajat dan merehatkan si Viva.

Merenung kembali perjalanan ini, bila difikir-fikirkan tidak ubah seperti perjalanan hidup kita yang sementara di dunia ini. Allah SWT menempatkan kita di dunia ini sebagai tempat persinggahan sementara guna untuk mengumpul bekal yang secukupnya buat perjalanan yang jauh di akhirat. 

Allah SWT menguji kita di dunia ini dengan kemewahan harta benda, anak-anak, keseronokan, kemiskinan, penderitaan, kehidupan dan kematian dan sebagainya bagi menguji siapakah di antara hamba-Nya yang paling baik amalannya (yang Paling bertaqwa).  

Setelah berehat kira-kira satu jam, kami meneruskan semula perjalanan sebab kami perlu chek-in di hotel sebelum jam 6.00pm. Kami menjangkakan dengan kelajuan pacuan sekitar 100-110 km/jam, perjalanan dari Perhentian Alor Pongsu ke Kangar mengambil masa 2 jam 30 minit. 

Dalam perjalanan ke Perlis ini, kita akan berjumpa dengan banyak persimpangan susur keluar. Jika tujuan asal kita ke Perlis, tetapi di pertengahan jalan kita melencong ke tempat lain maka sudah tentu kita tidak akan sampai ke destinasi sebenar. Begitu jugalah tamsilnya dengan perjalanan kita ke akhirat. Allah SWT telah menunjukkan jalan yang perlu kita patuhi bagi menjamin kita sampai ke kampung halaman datuk nenek kita Adam a.s. dan Hawa.

Kita perlulah mengikut jalan yang lurus. Allah berfirman Yasin ayat 60-61:

أَلَمْ أَعْهَدْ إِلَيْكُمْ يَابَنِي آدَمَ أَنْ لاَ تَعْبُدُوا الشَّيْطَانَ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِينٌ. وَأَنِ اعْبُدُونِي هٰذَا صِرَاطٌ مُسْتَقِيمٌ
Bermaksud:
"Bukankah Aku telah perintahkan kamu wahai anak-anak Adam, supaya kamu jangan menyembah syaitan? Sesungguhnya ia musuh yang nyata bagi kamu! Dan (Aku perintahkan): Hendaklah kamu menyembahku. Inilah jalan yang lurus."

Jika kita tersasar tidak mengikut panduan yang telah diberikan (al-Quran dan as-Sunnah) maka kita sebenarnya mengambil jalan yang membawa kita kepada kehancuran dan  ke neraka (na'auzubillahi min zaalik).

Dalam perjalanan ini tidak boleh tidak kita akan sampai juga ke Plaza Tol. Di situ kita perlulah membayar caj tol mengikut jarak perjalanan yang telah kita lalui. Sama ada suka atau pun tidak, penggunaan lebuhraya PLUS tadi perlu dibayar. Begitu jugalah jika kita ingin mengambil tamsil akan tuntutan syariat ke atas harta milikan kita. Sama ada kita rela atau pun tidak, kita perlu membazar zakat ke atas harta milikan kita sekiranya telah cukup nasab dan haulnya. Harta milikan kita tadi sebenarnya adalah pinjaman dan amanah daripada Allah SWT. Kenapa pengguna jalan raya sanggup membayar tol tetapi culas membatar zakat?

Sekitar jam 4.00pm kami telah memasuki Negeri Perlis Indera Kayangan. Tidak jauh dari sempadan Kedah-Perlis kami mengambil jalan pintas melalui Kg. Tok Pulau, Hutan Ajil, dan akhirnya sampai ke Kangar jam 4:20pm. Bandar Kangar masih macam tu jagak, tidak banyak perubahan. Ada segelintir pemandu kereta dan motorsikal memandu tanpa mengira keselamatan orang lain - memotong macam "potong sayur". Nyaris-nyaris saya menyaksikan kemalangan apabila seorang pemandu wanita memotong dan memasuki semula laluan seperti bentuk L gamaknya - bukan lagi seperti potong sayur.  Memang mengerikan.

 Alhamdulillah, Viva kami menjejakkan rodanya di parkir Hotel Putera Palace jam 4:25pm dan sempatlah kami check-in sebelum jam 6.00pm. Terpandang sahaja anak-anak tangga di hadapan hotel, menyebabkan saya berhati-hati sebab saya pernah terjatuh dan terseliuh tangan kanan semasa kunjungan saya sebulan yang lalu. Benarlah peribahasa Melayu yang mengatakan "Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula tempat bermain."

Hotel Putera adalah dahulunya milik kerajaan Negeri Perlis. Tetapi sekarang ni pengurusan hotel diambil alih oleh Syarikat Prima Bumi Sdn. Bhd.  Hotel ini bertaraf empat bintang dan terletak di Persiaran Jubli Emas iaitu di tengah-tengah bandar Kangar. Hotel ni kira yang terbaik di Perlis. Kedudukannya yang strategik memudahkan kita ke mana-mana di sekitar Kangar dalam masa lima minit sahaja. :)

Selepas solat jamak maghrib dan isya' kami mencari tempat makan dan kami landing di Restauran Ikan Bakar De Sena. Setelah membuat pesanan kami pun menunggu di meja no. 11. Jenuh menunggu, maka akhirnya pesanan untuk anak dan isteri sampai dahulu. 'Sabar' menunggu pesanan, setelah sekian lama menunggu akhirnya saya terdengar suara taukey yang jaga cashier minta pekerjanya membakar ikan yang saya pesan. Sabau ajerlah. Saya suruh isteri dan anak makan dulu sebab perut kami sudah lama  berkeroncong. Selesai mereka makan kami terus bayar dan membatalkan pesanan saya tadi. Bolehkan taukey tu kata - "terlupa!" Dalam perjalanan ke tempat parkir kereta kami sempat menoleh ke tempat ikan bakar dan nampak pekerja tengah mengipas-ngipas ikan yang saya pesan tadi. Saya cakap dalam hati - "Korang makanlah sendiri ikan tu arr." 

So kami melilau keliling Kangar mencari tempat makan yang lain. Ini betul-betul jalan-jalan cari makan punye! Tidak hendak lagi menunggu lama, akhirnya kami berhenti di Restauran Alif Nasi Kandar (mamak ler ni) dan order roti nan dan kepala ikan untuk alas perut. Alhamdulillah, itulah rezeki saya pada malam tersebut.