Thursday, August 25, 2011

Petua Mencari Malam Lailatul Qadar

Assalamu'alaikum w.b.t.


Kubah Hijau Masjid Nabawi - Di bawah kubah tersebut bersemadi Rasulullah S.A.W.
Suasana di Pangkin Ahli Suffah: Di hadapan itu ialah rumah Fatimah Az-Zahrah
Dua orang jemaah sedang solat di Mehrab Tahajjud Rasulullah S.A.W.
Di dinding kiri ada decoration tulisan khat ayat 56 surah al-Ahzab
... إِنَّ اللَّهَ وَمَلائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا
Salam Ramadhan dan salam Lailatul Qadar.
...
Alhamdulillah, pagi ini sukacita saya berkongsi tips mencari lailatul Qadar yang saya cungkil dari puluhan mesej dalam kotak email saya. Walaupun Ramadhan sudah hendak meninggalkan kita dalam beberapa hari lagi, namun marilah kita manfaatkan petua ini, sekurang-kurangnya pada 28 Ogos ini, insyaAllah.  Semoga Ramadhan tahun ini dipenuhi dengan kenikmatan dan kesyukuran.
...
Petua mencari Malam Lailatul Qadar
(Petikan daripada Kitab Jauhar Al-Mauhub -Muka Surat 66 & 67 ) 
...
Assalammu'alaikum wbt.

Tidak rugi jika antum bersungguh-sungguh mengambil kesempatan hanya pada dua malam ini. Beramalah dan berdoalah dengan doa yang baik-baik. Insya'Allah sangat mustajab. Bagaimanapun yang terbaik beramal bersungguh-sungguh setiap malam Ramadan. Petua ini hanya untuk kita lebihkan sedikit malam tersebut.
...
Doa yang paling utama ialah kita bermohon Allah SWT mengampuni segala dosa-dosa kita, dosa-dosa ibu-bapa, ibu-bapa mertua, isteri/suami dan anak-anak, seluruh ahli keluarga dan semua guru-guru kita yang muslim.
...
Kalau berdoa dengan hajat yang harus (bukan wajib) jangan lupa menyebut "Ya Allah kalau hajat aku ini memberikan kebaikan kepada aku dan ahli keluargaku untuk jangkamasa pendek dan panjang, dunia dan akhirat kami, maka makbulkanlah. Jika memudaratkan maka janganlah dimakbulkan".
...
Contoh hajat yang harus (tidak wajib) seperti hendak membeli kereta baru, meluaskan perniagaan, membeli saham, mendapatkan tender, membeli rumah baru dan sebagainya. 
...
Kalau hajat yang wajib tidak perlu ditambah doa di atas. Contoh hajat yang wajib seperti diberikan rezeki menunaikan haji, melangsaikan hutang, kesembuhan penyakit kronik, mendapat jodoh dan sebagainya. 
...
Ana telah pakai petua ini sejak 2005, Alhamdulillah kebanyakan hajat yang besar-besar Allah SWT makbulkan.Tahun lepas ana berdoa kehadrat Allah SWT agar diberikan rezeki menunaikan haji, Alhamdulillah Allah SWT telah makbulkan.
...
Awal Ramadan tahun ini (1 Ramadan 1432H)  jatuh pada hari Isnin (1-Ogos-2011) maka mengikut; 
...
1. Pendapat pertama (Imam Nawawi) – malam Lailatul Qadar insya'Allah akan jatuh pada malam yang ke-29 (hari Ahad, 28-Ogos-2011 malam Isnin) 
...
2. Pendapat kedua (Sheikh Wahab) - malam Lailatul Qadar insya'Allah jatuh pada malam yang ke-21 (hari Sabtu, 20-Ogos-2011 malam Ahad.
...
Berikut adalah petikan dari kitab yang tersebut di atas (lampiran adalah dari kitab asal); 
...
Dan adalah malam Lailatul Qadar itu pada Imam Syafie Radiyallahu’anhu tersimpan ia di dalam sepuluh malam yang akhir daripada bulan Ramadan tetapi pada malam “gasal” (ganjil) itu terlebih harap akan dia dan terlebih diharap daripada segala malam yang “gasal” (ganjil) itu malam yang dua puluh satu dan malam yang dua puluh tiga. 
...
Dan yang “rajihnya” bahawasanya malam Lailatul Qadar itu melazimi ia akan malam yang tertentu maka tiada terpindah ia daripada seperti barang yang diriwayatkan daripada Abas bahawasanya malam Lailatul Qadar itu malam yang dua puluh tujuh kerana diambil daripada firman Allah ta’ala “Inna annzalnahu filailatul qdr” hingga “Salam mun hi ya” … maka bahawasanya kalimah “ hi ya’ itu dua puluh tujuh daripada segala kalimah surah ini dan iaitu kinayah daripada malam lailatul qadar dan atas perkataan inilah diamalkan pada segala masa, segala negeri dan iaitu mazhab kebbanyakan Ahli al-‘Ilmi. 
...
Dan kata qil; “Bahawasanya malam lailatul qadar itu terpindah ia tiada tetap ia pada malam yang tertentu maka terkadang ia pada dua puluh satu dan terkadang ada ia pada malam dua puluh lima demikianlah dan atas perkataan ini menjalani dua ahli Sufi dan menyata mereka itu akan “dhabit” dan kaedah bagi yang demikian itu dan iaitu; 
...
- jika adalah awal puasa pada hari Jumaat maka malam lailatul qadar malam dua puluh sembilan
- dan jika awal puasa pada hari Sabtu maka itu malam dua puluh satu
- dan jika awal puasa pada hari Ahad maka iaitu malam dua puluh tujuh
- dan jika awal puasa pada hari Isnin maka iaitu malam dua puluh sembilan
- dan jika awal puasa pada hari Selasa maka iaitu malam dua puluh lima
- dan jika awal puasa pada hari Rabu maka iaitu malam dua puluh tujuh
- dan jika awal puasa pada hari Khamis maka malam lailatul qadar malam dua puluh satu
...
Dan telah memilih Imam Nawawi didalam  Majmu’ dan Fatawa akan qaul dengan berpindah dan katanya di dalam Raudah dan iaitu yang kuat. (Bajuri) 
...
Dan tersebut di dalam Hasyiyah Fathul Wahab, maka;
...
- jika awal puasa pada hari Ahad atau hari Rabu maka malam lailatul qadar malam dua puluh sembilan
- dan jika awal puasa pada hari Isnin maka iaitu malam dua puluh satu
- dan jika awal puasa hari Selasa atau Jumaat maka iaitu malam dua puluh tujuh
- dan jika awal puasa pada hari Khamis maka iaitu malam dua puluh lima
- dan jika awal puasa hari Sabtu maka iaitu malam dua puluh tiga malam lailatul qadar
..
Kata Abu Al-Husan: “Dan pada masa sampai aku akan tahun lagi-lagi tiada luput akan daku malam Lailatul Qadar dengan ini kaedah yang tersebut Barmawi dan Qalyubi”
...
Wallahu'alam
Haji Mohd Sopian Omar
 

2 comments:

 1. Salam Tn. Haji..

  Alhamdulillah info yg berguna...

  Moga Kita semua menemui malam yg lbh baik dpd mlm seribu bulan.. InsyaAllah

  Wassalam...

  ReplyDelete
 2. Wa'alaikum salam izowan

  Alhamdulillah, kita masih ada baki dua malam lagi.

  Bertemu atau tidak dengan malam yang penuh berkat tersebut, kita tetap tingkatkan amalan.

  ReplyDelete

Assalam'alaikum wm wbr.

Terima kasih kerana sudi memberi ulasan. MOHON MAAF, BLOG SAYA ADA MASALAH - Saya tak dapat balas komen. Saya sedang mencari jalan penyelesaian.