Monday, March 8, 2010

Panduan Umrah – 02 – Hukum Umrah

Hukum mengerjakan umrah adalah sama dengan hukum mengerjakan haji iaitu wajib sekali seumur hidup bagi sesiapa yang berkuasa atau berupaya melakukannya. Dalil wajib umrah ialah seperti pada firman Allah s.w.t. :

وَٲَﺗِﻤّ‍ُّّﻮا◌اﻟْﺤَﺞّ‏َوَاﻟْﻌُﻤْﺮَةَ◌ﻟِﻠﻪِ

Maksudnya: Dan sempurnakanlah ibadah haji dan umrah kerana Allah. (Al-Baqarah: 196).

Daripada hadis, dalil wajib umrah ialah hadis riwayat ad-Dailami:

Daripada Zaid bin Tsabit r.a. berkata ia: “Telah bersabda Rasulullah s.a.w.: “Mengerjakan haji dan umrah itu dua fardu yang hanya sekali sahaja (bagi seseorang Islam yang cukup syarat), bolehlah engkau kerjakan mana satu dahulu (sama ada haji ataupun umrah).””

Bagi kebanyakan orang, mereka melakukan ibadat umrah ketika mereka menunaikan haji bagi menjimatkan perbelanjaan dan juga masa. Namun, pada ketika ini, kerajaan Arab Saudi mengehadkan bilangan jemaah daripada sesebuah negara ialah sebanyak 0.1 peratus sahaja daripada bilangan penduduk negara tersebut. Oleh yang demikian, bakal jemaah haji Malaysia misalnya, selepas mendaftar, terpaksa menunggu sehingga 10 tahun baru boleh menunaikan fardu haji. Oleh yang demikian ramai yang mengambil keputusan melakukan ibadah umrah terlebih dahulu.

Perlulah diingat bagi yang mengerjakan umrah buat pertama kalinya, maka umrah itu ialah umrah wajib. Umrah-umrah lain yang dilakukan selepas itu ialah umrah sunat, hatta umrah yang mengiringi ibadah haji. Oleh yang demikian, umrah yang pertama kali tersebut perlulah dilakukan dengan sebaik mungkin dengan melakukan manasik umrah sebagaimana yang dilakukan oleh Rasulullah s.a.w.

Satu perkara yang perlu diberi perhatian ialah, kadang-kadang kita dapati ramai orang pergi melakukan umrah sunat beberapa kali tetapi masih tidak menunaikan ibadah haji. Umrah pertama wajib, umrah kedua, ketiga, keempat dan seterusnya adalah sunat. Haji pertama kali adalah wajib. Maka perkara ini perlulah diperbetulkan. Sebab walaupun senarai menunggu haji adalah terlalu lama, tetapi saya dapati ia boleh dipendekkan jika kita pergi melalui pakej. Jadi belanja umrah-umrah sunat boleh digunakan untuk menunaikan haji melalui pakej. Oleh itu barulah tuntutan kewajiban menunaikan haji terlepas daripada seseorang.

7 comments:

 1. salam tn hj ,

  terimakasih krn tlh mnmbh N3 baru bab nih ...
  ummi kutip yer .sebagai bekalan

  ReplyDelete
 2. Wa'alaikum salam puan ummi humaira.

  Saya update setakat yang termampu mengikut kelapangan masa. :D

  Terima kasih kerana sokongan puan.

  ReplyDelete
 3. Assalamualaikum tn hj.

  Alhamdulillah, saya selamat pulang ke tanah air pada 9 sept 2011 selepas menunaikan umrah pertama dlm hidup saya. Cuma , sebelum bertolak saya agak terkilan krn ada ustaz berkata kpd saya " kenapa nak pergi umrah kalau tak buat haji dahulu?" Saya keliru, dan ust itu tidak menjelaskan maksud kata2nya, dan saya rasa malu pada hadirin yang bersama dlm kursus umrah itu..Namun penjelasan tn hj di atas melegakan hati saya..terima kasih..

  ReplyDelete
 4. Wa,alaikum salam wbt.

  Alhamdulillah, tuan telah dapat menunaikan Umrah pertama dengan jayanya. Semoga tuan mendapat umrah yang maqbul dan semoga kita dan para pembaca sekelian sentiasa mendapat petunjuk daripada-Nya dan menjadikan kita hamba-hambaNya yang bersyukur, Amin.

  Selepas ini bolehlah tuan mendaftar untuk menunaikan haji pula. Walaupun wang untuk biaya Haji belum cukup, tetapi elok daftar dulu sambil berusaha mencukupkan wang tersebut. Kalau daftar sekarang, tahun 2032 baru tiba giliran - lama dan jenuh menunggu. Kalau tunggu duit dah cukup baru mendaftar untuk mengerjakan haji, lagi lamalah tuan terpaksa menunggu.

  ReplyDelete
 5. Assalamualaikum tuan haji

  mohon copy ye.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wa'alaikum salam wbt. Silakan anonymous. Jika nak paste kat blog atau fb, harap masukkan link ke entri blog saya ini.

   Wasalam.

   Delete

Assalam'alaikum wm wbr.

Terima kasih kerana sudi memberi ulasan. MOHON MAAF, BLOG SAYA ADA MASALAH - Saya tak dapat balas komen. Saya sedang mencari jalan penyelesaian.