Monday, December 24, 2012

Trip Ke Bandung - Hari Pertama - Sambungan daripada post yang terdahulu

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى رَسُوْلِ اللهِ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِه


P
enasaran mencari sebuah toko membuat jeans yang terkenal, iaitu ARIA JEANS, membawa saya menelusuri Jalan Merdeka bermula daripada Hotel Panghegar hingga ke persimpangan Jalan Riau.

Namun, atas kehendak Allah, saya tidak ternampak kedai Aria Jeans tersebut walhal ia terletak bersetentangan dengan Hotel Panghager. Ketika sampai di Bandung Indah Plaza (BIP), kami terus mencari restoran D’Cost sebab restoran ini mendapat sijil halal daripada Majlis Ulama Indonesia. Kami saja nak cuba restoran ini sebab tertarik dengan logonya “Mutu Bintang 5 – Harga Kaki 5”.


Selepas makan dan melepaskan lelah, kami bergerak ke Jalan Riau yang berjarak lebih kurang 100 meter daripada BIP. Di sepanjang Jalan Riau ini terdapat banyak Factory Outlets (FO) seperti The Secret, The Oasis, The Summit, Terminal Tas, Heritage dsb. Kami singgah di FO Oasis sebab di situ terdapat tailor yang mengambil tempahan membuat seluar jeans. Tetapi malangnya saya diberitahu bahawa tempahan hanya siap dalam masa 3 hari, iaitu paling cepat pukul 9.00 pagi 1 Nov 2012. Saya tidak jadi tempah seluar jeans di situ sebab tidak berani ambil risiko. Flight kami pukul 12.15 tgh dan kami mesti berada sekurang-kurangnya satu jam sebelum take off.


Semasa nak keluar daripada Oasis, hujan mula turun tetapi nasib baik hanya sekejap sahaja.  Beberapa orang kanak-kanak mundar mandir membawa payung. Rupa-rupanya mereka menawarkan perkhidmatan memayungkan orang hendak menyeberang jalan atau untuk ke FO yang lain.

Di bahagian hadapan FO Oasis ini terdapat Collector Parfum yang diwar-warkan sebagai sangat bagus oleh sesetengah bloggers dan forumers  All About Bandung, Indonesia. Kita boleh memilih pelbagai jenis minyak wangi dari berbagai-bagai jenama dengan harga yang murah. Harga minyak wangi adalah mengikut saiz botol yang digunakan. Saya diberitahu oleh si penjual bahawa walaupun minyak wangi tersebut tidak mengandungi alkohol, tetapi jika pelanggan ingin meletakkannya ke dalam botol jenis spray, maka mereka akan campurkan sedikit alkohol supaya minyak wangi itu mudah disembur keluar.Setelah hujan berhenti, kami menyebarang jalan menuju FO Terminal Tas. Di sini terdapat berbagai-bagai jenis bag tangan yang semestinya menjadi kegilaan kaum wanita. Saya membiarkan isteri saya masuk ke dalam kedai untuk memilih sendiri bag-bag kegemarannya. Saya hanya duduk berhampiran dengan pintu besar sambil menikmati aiskrim durian dan berbual-bual dengan seorang pengawal dan orang tempatan. 

Terminal Tas. Van hijau itu ialah Angkot iaitu
singkatan kepada Angkotan Kota.
Hampir satu jam berlalu, barulah isteri saya keluar dengan membawa 3 buah bag tangan setelah membayar hampir 1,000,000 Rupiah! Berbelanja sakan macam seorang juwatan isteri aku ni, he he he.

Penjual Aiskrim Durian
Di bawah ini saya selitkan video bagaimana aiskrim durian dibuat. Kami menapak balik ke BIP sebab saya nak cari toilet yang agak bersih dan selesa. Selepas itu terus survey kedai-kedai di BIP. Tidak ada apa yang menarik di situ sebab barang jualannya sama sahaja seperti yang terdapat di Malaysia. Sebaik kami keluar daripada BIP hujan turun dengan lebatnya. Terdapat sebuah teksi sedang menurunkan penumpang, dan kebetulan pula ia dari syarikat Gemah Ripah (GR). Lantas kami menaiki teksi tersebut untuk ke hotel. Saya tidak ragu-ragu menaiki teksi GR ini sebab telah diberitahu di dalam forum yang ia menggunakan meter atau argo. Pemandunya berumur sekitar 30an dan sangat peramah. Kami di hantar sehingga ke pintu hotel sebab hujan masih belum berhenti. Tambang teksi di argo ialah IDR15,000 tetapi kami diminta bayar tambang minimum iaitu IDR20,000 iaitu lebih kurang RM6.50 - harga yang sangat murah. Jika kami menaiki teksi yang tidak menggunakan meter atau argo, tambangnya boleh mencecah IDR100,000 atau RM32.00.

Setelah solat jamak dan qasar, kami hanya tinggal dibilik sambil menonton TV sebab Bandung masih hujan hingga ke petang. 

Sunday, December 23, 2012

Trip Ke Bandung - Hari Pertama - Mendapat Pelajaran Di Jalan Merdeka

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى رَسُوْلِ اللهِ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِه

S
yukur kepada Allah SWT Tuhan sekelian alam yang telah mengurniakan sedikit kelapangan kepada saya untuk update blog yang agak lama tidak dikemaskini.  Untuk pengetahuan para pembaca sekelian, sejak beberapa minggu ini saya seolah-olah tiada mood langsung untuk menulis. Antara tugas pejabat dan menulis blog, maka sudah tentulah tugas pejabat perlu diutamakan, dan ini diparahkan lagi dengan kesihatan saya yang tidak menentu sekarang ini. Apa-apa pun saya tetap bersyukur kerana dapat muhasabah diri apabila ditimpa musibah tersebut.

Alhamdulillah, pada 29 Okt - 1 Nov 2012 yang lepas saya dan isteri berpeluang ke Bandung untuk merehatkan minda dan melawat negara asal arwah datuk saya. Pemergian ke Bandung ini ala-ala backpacker, tanpa menggunakan pemandu pelancung atau travel agent.  Justeru itu sebelum bertolak ke Bandung saya telah membuat rujukan di Forum All About Bandung, Indonesia dalam  mforum.cari.com.my dan juga membaca beberapa blog mengenai Bandung.

Kami menaiki pesawat AirAsia AK1328 yang berlepas pada jam 6:35AM dan tiba di Bandung pada jam 7:50AM. Semasa pesawat touch down di Bandung kami dikejutkan dengan bunyi detikan yang agak kuat di bahagian lantai kapal terbang. Beberapa orang penumpang di belakang saya jelas kaget dan saya dapat mengagak apa yang mereka fikirkan. Namun alhamdulillah kami selamat sampai di Bandara Husein Sasteranegara.

Alhamdulillah, urusan pemeriksaan passport di kaunter Imigresen berjalan dengan lancar. Setelah mengambil bagasi, kami membeli kupon teksi di kauter yang terdapat di ruang legar airport untuk ke Hotel Kenangan. Tambang teksi ialah 45,000 rupiah iaitu lebih kurang RM14.50.

Tempat ambil baggage yang kecil
Kami check-in di Hotel Kenangan dengan kadar IDR260,000 (RM84.24)/malam.


Setelah mendapat rehat yang cukup kami menaiki Angkot menuju Jalan Merdeka dan turun berhampiran Hotel Panghegar. Kami berjalan kaki meyusuri Jalan Merdeka sambil mencari gedung Aria Jeans untuk menempah seluar jeans di situ.

Permulaan Jalan Merdeka.
Di sebelah kanan gambar ialah Hotel Panghegar


Namun pencarian itu tidak berhasil hingga membawa saya ke Bandung Indah Plaza iaitu di penghujung Jalan Merdeka. Ini bermakna saya telah berjalan sejauh hampir satu kilometer.
Bandung Indah Plaza di lihat dari persimpangan
Jalan Aceh dengan Jalan Merdeka
Apa yang dicari tidak berjumpa, sebaliknya saya diketemukan dengan beberapa scene yang memperlihatkan betapa kerasnya kehidupan di kota besar seperti Bandung ini. Mula-mula saya bertemu dengan sepasang suami isteri dengan pakaian dan rambut yang tidak terurus.  Si suami sedang terbaring di bawah redupan pokok dalam keadaan menahan kesakitan dan si isteri memicit-micit badan suami bagi menenangkannya. Ternyata mereka adalah golongan gelendangan yang terpinggir kerana kerasnya kehidupan kota.

Scene yang kedua ialah seperti yang boleh dilihat dalam gambar di bawah ini, iaitu seorang lelaki separuh umur sedang tidur di tepi sebuah longkang seolah-olah tidak mempedulikan keadaan di sekelilingnya.


Kedua-dua tempat ini sangat hampir dengan hotel Panghegar yang tersergam indah di seberang Jalan Merdeka. Pemandangan ini sangat menyayat hati. Saya yakin Allah SWT memperlihatkan pemandangan tersebut supaya saya membuka mata hati memikirkan betapa bertuahnya tubuh ini mendapat anugerah Allah SWT yang kadang-kala selalu saya abaikan. Saya yakin telah mendapat pelajaran yang berharga dalam perjalanan kali ini. Mudah-mudahan Allah SWT memberikan rezeki yang melimpah ruah dan mengubah nasib golongan gelendangan ini, Amin.

Bersambung ...

Saturday, December 22, 2012

Benarkah Sembelih Binatang Guna Parang Berhulukan Kayu Hukumnya Haram?


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى رَسُوْلِ اللهِ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِه

D
ialog ini terjadi antara penjual kambing (PK) dengan saya (S) ketika saya ingin menyembelih kambing yang dibeli daripada PK.

Dialognya lebih kurang macam ni …

PK: “Saya boleh sembelihkan, tapi kalau awak nak sembelih pun boleh juga.”

S: “Biar saya sembelih, tapi saya nak guna parang saya sendiri.”

PK: “Ok, lagi afdal!”

S: “Ini dia parangnya, ok tak parang ni?”

PK: “Haram!”

S: “Kenapa pula haram?”

PK: “Itulah, ada ustaz beritahu saya, kalau kita sembelih guna parang yang hulunya dibuat daripada kayu maka hukumnya haram sebab darah binatang itu akan masuk ke dalam celah antara kayu dan besi dan dia akan tertinggal di situ – kita tak dapat bersihkan darah tu. Jadi hukumnya najis. Maka parang itu jika digunakan untuk sembelih bintang yang lain hukumnya haram.”

S: Malas hendak berhujuh, lantas saya minta pisau yang selalu digunakan oleh PK dan terus sembelih kambing tersebut. Alhamdulillah, selesai urusan.

Persoalannya, betulkah haram? Pening, pening.

Ini dia gambar parang yang saya hendak gunakan untuk sembelih kambing tersebut.Saturday, December 8, 2012

Nikmat Sendi

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى رَسُوْلِ اللهِ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِه

M
aha suci Allah yang Maha Agung, yang hidup lagi kekal selepas fananya makhluk-Nya. Tiada Tuhan Selain Dia. Segala sesuatu akan musnah jua kecuali wajah-Nya (zat-Nya). BagiNyalah pemerintahan dan kepadaNyalah kita semua akan dikembalikan.

Alhamdulillah, dengan limpah kurnia Allah SWT, kesihatan saya mulai pulih selepas diuji dengan sakit gout dan juga sakit lutut. Ketika sakit itulah saya baru sedar betapa besar dan sempurnaya kuasa Allah SWT. Firman Allah SWT dalam surah at-Tin ayat 4:

لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسَانَ فِي أَحْسَنِ تَقْوِيمٍ
Sesungguhnya kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya

Sesungguhnya Allah SWT telah mencipta manusia dengan selengkap-lengkapnya. Allah menyusun anggota tubuh manusia sesuai pada tempatnya untuk melakukan fungsi-fungsi tertentu, antaranya ialah sendi-sendi dan jari-jemari yang fleksibel supaya mudah melakukan pergerakan dan kerja. Bilangan sendi-sendi itu pula ialah sebanyak 360 sendi sebagaimana yang dinyatakan oleh Rasulullah SAW seawal 1400 tahun yang lalu.  Jika salah satu daripada sendi-sendi tersebut bermasalah - seperti mengalami sakit gout dsb maka seluruh anggota tubuh yang lain turut merasai sakit.

 Daripada 'Aisyah r.a. katanya: 

"Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya setiap manusia diciptakan mempunyai tiga ratus enam puluh potong (persendian). Siapa yang mengucapkan "Allahu Akbar," membaca "alhamdulillah," membaca  "subhanallah" dan membaca "la ilaha illallah", dan mengucapkan "astaghfirullah" sebanyak tiga ratus enam puluh kali, sebanding dengan jumlah persendiannya, membuang batu dari jalan umum, membuang duri atau tulang dari jalan umum, menyuruh mengerjakan perbuatan baik atau mencegah perbuatan jahat, nescaya dia berjalan di hari itu telah menyelamatkan dirinya dari neraka." [HR Muslim]

Sabda Rasulullah SAW lagi:

‏يُصْبِحُ عَلَى كُلِّ سُلَامَى مِنْ أَحَدِكُمْ صَدَقَةٌ فَكُلُّ تَسْبِيحَةٍ صَدَقَةٌ وَكُلُّ تَحْمِيدَةٍ صَدَقَةٌ وَكُلُّ تَهْلِيلَةٍ صَدَقَةٌ وَكُلُّ تَكْبِيرَةٍ صَدَقَةٌ وَأَمْرٌ بِالْمَعْرُوفِ صَدَقَةٌ وَنَهْيٌ عَنْ الْمُنْكَرِ صَدَقَةٌ وَيُجْزِئُ مِنْ ذَلِكَ رَكْعَتَانِ يَرْكَعُهُمَا مِنْ الضُّحَى
Maksudnya: "Setiap sendi daripada seseorang daripada kamu (perlu ke atasnya) sedekah. Maka setiap tasbih adalah sedekah, dan setiap tahmid adalah sedekah, dan setiap tahlil adalah sedekah, dan setiap takbir adalah sedekah, dan menyeru berbuat baik itu adalah sedekah, dan melarang dari perkara yang mungkar itu adalah sedekah, dan sedekah ke atas sendi-sendi itu memadai dengan 2 rakaat yang dikerjakan pada waktu dhuha." [HR Muslim]

Firman Allah Taala dalam surah as-Sajadah, ayat 9:
ثُمَّ سَوَّاهُ وَنَفَخَ فِيهِ مِنْ رُوحِهِ وَجَعَلَ لَكُمُ السَّمْعَ وَالْأَبْصَارَ وَالْأَفْئِدَةَ قَلِيلًا مَا تَشْكُرُونَ
(Kemudian Ia menyempurnakan kejadiannya, serta meniupkan padanya roh ciptaanNya. Dan Ia mengurniakan kepada kamu pendengaran dan penglihatan serta hati (akal fikiran), (supaya kamu bersyukur, tetapi) amatlah sedikit kamu bersyukur.)

Ya tuan-tuan, berapa ramaikah di antara kita (termasuk saya) yang pernah bersyukur atas nikmat anggota badan ini seperti nikmat sendi, nikmat mata, nikmat tangan, dan pelbagai nikmat lagi seperti nikmat iman dan nikmat islam?

Persoalannya, pernahkah kita berdoa selepas solat (walau hanya sekali) agar Allah yang bersifat ar-Rahman dan ar-Rahim mengekalkan nikmat sendi lutut yang dapat rukuk, sujud, dapat berjalan ke tandas untuk qada' hajat, dapat meluruskan kaki di atas tilam ketika tidur, dapat melangkah anak-anak tangga hingga ke tingkat 5 untuk memberi kuliah, dan sebagainya, dan juga nikmat-nikmat yang lain yang kita terima sama ada kita sedari atau kita tidak sedari?
 الحمد لله رب العالمين حمدا يوافي نعمه ويدافعﻧﻘﻤﻪ ويكافئ مزيده يا ربنا لك الحمد كما ينبغي لجلال الكريم وجهك وعظيم سلطاﻧ
Segala puji bagi Allah seru sekelian alam, puji-pujian ke atas anugerah nikmat-nikmatNya dan yang menolak segala bencana dan dengan anugerah kelebihan-Nya. Ya Allah, wahai Tuhan kami, bagi-Mu kepujian sebagaimana selayaknya bagi kebesaran zat-Mu dan kemuliaan serta keagungan kekuasaan-Mu.

 الْلَّهُمَ أَعِنِّى عَلَى ذِكْرِكَ وَشُكْرِكَ وَحُسْنِ عِبَادَتِكَ 
Ya Allah! Bantulah aku untuk mengingati-Mu, dan bersyukur di atas nikmat-Mu dan memperelokkan ibadahku kepada-Mu.

Dan semoga Allah mencurahkan selawat ke atas penghulu kita Muhammad dan ke atas keluarganya, pada setiap pandangan dan nafas, sebanyak bilangan apa yang diliputi oleh ilmu Allah.

Amin, Ya Rab al 'alamin.

Sekian, untuk renungan bersama. Wasalamu'alaikum wbt.