Friday, July 27, 2012

Ke mana Perginya Duit Kutipan Zakat?

Assalamu'alaikum wbt

Di akhir bulan puasa ni umat Islam akan beratur untuk bayar zakat fitrah. Tadi selepas Jumaat aku lihat kaunter zakat telah dibuka. Selain zakat fitrah, kita juga membayar zakat harta, pendapatan, tanaman, ternakan, dsb.

Yang tak sedapnya, sebentar tadi aku terdengar seorang kawan memberi tahu salah satu Pusat Zakat, kita panggillah Pusat Zakat Negeri Antah Berantah, telah membayar sebanyak RM2,000,000 (2 juta) kepada sebuah organisasi kerajaan negeri atas arahan orang atasan.

Apa yang aku nak persoalkan di sini ialah, organisasi kerajaan tu termasuk ke dalam asnaf yang layak menerima zakat seperti yang ditentukan oleh syarak? Berita macam nilah yang menyebabkan ramai orang malas nak bayar zakat kat Pusat Zakat. Elok bayar zakat direct kat fakir miskin.

Agensi kerajaan negeri yang terima zakat tu bolehlah disamakan dengan gambar kartun kat bawah ni. Memang melampu betul.


Solat Tarawikh - Imam Lupa Bilangan Rakaat (Dari 2 Rakaat Jadi 4 Rakaat)

Assalamu'alaikum wbt


Semasa solat tarawikh dua hari lepas (rabu malam khamis 25/7/2012) imam kami solat tarawikh bagi rakaat yang keenam sebanyak 4 rakaat instead of 2 rakaat. Kelam kabut makmum dibuatnya. 


Sebelum solat terdengar imam lafaz niat sebut raka'ataini (2 rakaat). Setelah rakaat ke dua, imam terus bangun tanpa membaca tahayat akhir. Ok lah, imam mungkin lupa, nanti boleh cover dengan sujud sahwi. Ada makmum telah duduk, tetapi memandangkan imam telah bangun maka makmum tadi turut bangun ikut imam. 


Setelah tamat rakaat ketiga ramai makmum jangka imam akan duduk tahayat akhir dan diikuti dengan sujud sahwi. Tetapi imam terus bangun meneruskan solat untuk rakaat yang ke-4 bagi solat 2 rakaat - hahaha. Seperti tadi, makmum turut bangun ikut imam. Setelah tamat rakaat ke empat, kali ini imam memberi salam. Kemudian mengumumkan untuk solat witir 3 rakaat tanpa sujud sahwi sedangkan dia tahu dia telah menambah bilangan rakaat.


Jadi berapa rakaat sebenarnya jemaah kami solat tarawikh pada malam tersebut, enam rakaat atau lapan rakaat?  Fening, fening. Imam kami ni memang kalut sikit tapi belajar di Mesir. 


Pada pendapat saya kami solat tarawikh pada malam itu hanya 6 rakaat sahaja sebab walaupun kami solat 4 rakaat, tetapi solat itu hanya dikira 2 rakaat sahaja sebab niat semasa takbir ialah 2 rakaat. Pendapat ini berdasarkan kepada peristiwa Rasulullah SAW pernah tertambah bilangan rakaat semasa solat zohor menjadi lima rakaat. Setelah selesai solat, baginda diberitahu oleh sahabat bahawa baginda telah solat zohor sebanyak 5 rakaat. Maka baginda terus sujud (sahwi) sebanyak 2 kali dan memberi salam.  Jadi walaupun baginda telah solat 5 rakaat untuk solat zohor namun bilangan solat zohor tersebut dikira 4 rakaat sahaja. Dalilnya adalah dari hadis yang diriwayatkan dari Abdullah Ibnu Mas’ud radhiallahu’anh:


صَلَّى رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الظُّهْرَ خَمْسًا

فَقِيلَ لَهُ أَزِيدَ فِي الصَلاَةِ؟ قَالَ: وَمَا ذَاكَ؟

قَالَ: صَلَّيْتَ خَمْسًا فَسَجَدَ سَجْدَتَيْنِ بَعْدَ مَا سَلَّمَ.

Pada suatu ketika Nabi shalallahu 'alaihi wasallam bersolat Zuhur lima rakaat,
lalu ditanya: Apakah rakaat solat ini memang telah ditambah?”
Baginda bertanya: “Mengapa demikian?”
Para sahabat menjawab: “Anda telah melakukan solat lima rakaat.” Maka bagindapun sujud dua kali setelah memberi salam itu.
(Dikeluarkan oleh al-Bukhari dalam Shahihnya, hadis no. 1226.)

Sekian, untuk entri hari ini. Jika saya salah sila perbetulkan. Wasalam.

Wednesday, July 25, 2012

Menentukan Arah Kiblat Melalui Internet


Arah Kaabah
6 Ramadhan 1433H (25 Julai 2012)
...
Assalamu'alaikum wbt.

Alhamdulillah, syukur kepada Allah SWT atas segala nikmat yang telah dikurniakan-Nya kepada kita semua. Selawat dan salam diucapkan kepada Nabi Muhammad SAW, Nabi akhir zaman.
...
Hari ini saya ingin berkongsi dengan para pembaca cara untuk menentukan arah kiblat dengan menggunakan Internet. Almaklum, kadang-kadang kita blur arah kiblat apabila berpindah pejabat, pindah rumah, dan sebagainya. 
...
Caranya:
...
1. Pergi ke laman web http://www.qiblalocator.com 
Paparan peta google pada step:1
2. Masukkan lokasi bandar/kampung/taman/nama pejabat yang popular yang berhampiran dengan tempat anda berada. Sebagai contoh, untuk mecari lokasi rumah saya di Taman Dimensi, Lendu, Alor Gajah Melaka saya masukkan UiTM Alor Gajah pada petak "Locate" yang mana Taman Dimensi terletak di hadapan UiTM Alor Gajah.
...
Paparan peta google pada Step:2
3. Tukar view paparan peta daripada "map" kepada "satellite" bagi memudahkan kita melihat lokasi kita berada.
Paparan peta google pada Step:3
4. Cari lokasi sebenar dengan menggerakkan peta (menggunakan mouse) ke arah lokasi yang dikehendaki. Dalam contoh ini saya gerakkan peta ke Taman Dimensi.

Paparan google map pada Step:4
5. Besarkan view peta dan letakkan tanda (+) yang berada di tengah-tangah peta ke lokasi/rumah yang dikehendaki. Dalam contoh ini saya gerakkan peta supaya garisan merah dan tanda (+) bertindih di rumah saya. Jadi garisan merah yang bermula daripada tanda (+di rumah anda akan berakhir di kaabah. Inilah arah kiblat dilokasi anda.


Step:5
Harap sebarkan maklumat ini bagi faedah seluruh umat Islam.
Sekian, semoga bertemu lagi dalam entri yang akan datang. Wasalam.
Sumber: http://www.forumpakistan.com/qibla-direction-from-pc-t52509.html 

Monday, July 23, 2012

Mencari Maghfirah Allah SWT

Assalamu'alaikum wbt.

Peminda Sedekah

peminta sedekah

Alhamdulillah, syukur kita kehadrat Allah SWT kerana dengan rahmat-Nya kita masih bernafas dan sihat tubuh badan. 


Allah juga telah memberi kita rezeki yang tidak putus-putus. Dan dengan rahmat dan kasih sayang-Nya, kita masih beriman dan bertaqwa dan berpeluang menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan yang mulia ini. 


Para pembaca yang budiman. Sempena Ramadhan yang penuh barakah ini, ketika saya membaca al-Quran surah Ali-Imran ayat 133-134 sebentar tadi, terlintas di fikiran saya akan hadis (dikatakan dhaif) yang sering diperkatakan orang setiap kali tiba bulan Ramadhan iaitu:


"Dialah (Ramadan) bulan yang permulaannya rahmat, pertengahannya ampunan dan akhirnya pembebasan dari Neraka."

Apakah kaitan hadis ini dengan ayat 133 dan 134 Ali Imran?

Hadis menyebut ampunan atau maghfirah. Dalam ayat 133 Ali Imran ini Allah menyuruh kita bersegera atau berlomba-lumba untuk mencari keampunan atau maghfirah yang mana ganjarannya adalah syurga. Syurga itu pula luasnya adalah seluas langit dan bumi.

وَسَارِعُواْ إِلَى مَغْفِرَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَالأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ
Bersegeralah kepada ampunan dari Tuhanmu, dan kepada surga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang yang bertaqwa. (Ali Imran 133)

Untuk mendapat keampunan Allah SWT, maka salah satu caranya ialah dengan memberi sedekah dan mengeluarkan zakat sebagaimana dinyatakan oleh Allah SWT dalan ayat 134 Ali Imran.

 الَّذِينَ يُنفِقُونَ فِي السَّرَّاء وَالضَّرَّاء وَالْكَاظِمِينَ الْغَيْظَ وَالْعَافِينَ عَنِ النَّاسِ وَاللّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ
Orang-orang yang menafkahkan hartanya baik di waktu lapang maupun sempit, dan orang-orang yang menahan amarahnya dan memaafkan kesalahan orang lain. Allah menyukai orang-orang yang berbuat kebajikan. (Ali imran 134)

Jesteru, bulan Ramadhan merupakan bulan yang sangat sesuai untuk kita mengejar maghfirah Allah SWT sebab kita diwajibkan membayar zakat fitrah sebelum solat sunat Hari Raya pada 1hb Syawal. Biasanya zakat fitrah ini kita bayar awal-awal lagi, dan semestinya di bulan Ramadhan.

Jadi lihatlah betapa Allah SWT sangat menyanyangi hamba-hamba-Nya. Dipermudahkan-Nya segala urusan kita. Allahu Akbar!

Sekian, bertemu lagi dalam entri yang akan datang.

Wasalam.

Anda juga mungkin berminat dengan entri berikut:

1.  Wahai Orang-Orang Yang Beriman! Bertaqwalah Kamu Kepada Allah SWT

2. Di kejar Pengemis Cilik Di MakkahSaturday, July 21, 2012

Syukur, Ramadhan Yang Dirindui Datang Lagi

Assalamu'alaikum wbt.  Mahraban Ya Ramadhan. 


Ahlan wa sahlan Ya Ramadhan
Iklan dari BankIslam 

Alhamdulillah, syukur kepada Allah SWT yang telah memanjangkan umur kita sehingga membolehkan kita bertemu sekali lagi Ramadhan yang penuh barakah ini. Jom, marilah kita berlumba-lumba mencari ridha Ilahi.

Jika kita renung-renungkan, maka bolehlah kita simpulkan bahawa Ramadhan merupakan bulan latihan. Bulan di mana semua umat Islam dikehendaki berpuasa pada siang hari, dan pada malam-malamnya dianjurkan melakukan solat sunat tarawikh. 

Dengan berpuasa, bermakna kita mengekang hawa nafsu. Kita menahan diri daripada makan, minum, merokok dan sebagainya. Juga dengan berpuasa, kita menahan diri daripada mengumpat, mengeji, mencerca, mencari kesalahan orang, melihat aurat wanita yang bukan ajnabi (sangat payah hendak dilakukan sebab orang perempuan sekarang ni suka buka aurat dikhalayak umum, di tempat kerja, di pasar-pasar dsb.), dan sebagainya.

Pada malam hari, kita lihat umat Islam berduyun-duyun datang ke masjid-masjid dan surau-surau untuk solat maghrib, solat isya' dan solat sunat tarawikh berjemaah. Selanjutnya selepas tarawikh mereka bertadarrus al-Quran. Pada waktu dini hari mereka bangun untuk melakukan solat tahajjud, dan solat-solat sunat yang lain. 

Jadi ternyata, bulan Ramadhan telah dapat menggamit umat Islam meningkatkan amal ibadah untuk meningkatkan ketaqwaan kepada Allah SWT. Maka sewajarnyalah bulan Ramadhan ini digelar sebagai bulan latihan. Dan alangkah baiknya, segala latihan yang telah dilaksanakan pada bulan Ramadhan ini kita teruskan dalam bulan-bulan yang lain agar tahap ketaqwaan kita kepada Allah SWT sentiasa segar dan terus meningkat setiap hari. 

Taqwa dan taat kepada Allah SWT, kita lakukan tidak lain dan tidak bukan adalah semata-mata sebagai untuk menyatakan rasa syukur kita kepada Allah SWT yang telah menganugerahkan berbagai-bagai nikmat kepada kita. Justeru pada bulan Ramadhan ini marilah kita berlomba-lomba mencari barakah, rahmah dan maghfirah Allah SWT.

Allah SWT telah berfirman:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa. (al-Baqarah 183)

Sekian, semoga kita bertemu lagi dalam entri-entri yang lain.

Wasalam.

Thursday, July 19, 2012

Gangguan Pesakit Di Bulan Ramadhan


 Rasulullah s.a.w bersabda :
“Apabila masuk bulan Ramadhan, maka dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup pintu neraka serta dibelenggu syaitan-syaitan” (hadis riwayat Bukhari dan Muslim)Daripada Abu Hurairah r.a, sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: Apabila menjelmanya Ramadan, nescaya dibuka pintu syurga, ditutup pintu-pintu neraka dan dibelenggu syaitan-syaitan. (riwayat al-Bukhari dan Muslim)


Dalam Faidh al-Bari ‘ala Sahih al-Bukhari oleh Sheikh Anwar al-Kashmiri 3/327 menyebut: Di sisi riwayat Tirmidzi iaitu yang dirantai ialah jin yang ganas. Justeru, tidak lazim bahawa dirantai keseluruhannya.


"Datang kepada kamu Ramadhan bulan Mubarak yang difardukan Allah puasanya, dibukanya pintu-pintu langit/syurga dan ditutupnya pintu-pintu jahanam/neraka, dan diikat Syaitan yang Kuat (giant)........." [Hadith Sahih Riwayat al-Nasaa'i #2105]

Wednesday, July 18, 2012

Umrah 2011: Makkah Hari Ketujuh

Assalamu'alaikum wbt.

Ya, sudah sekian lama saya tidak mengemaskini blog ini, namun memori keberadaan di tanah suci tetap segar walaupun ia sudah lama berlalu. Apabila melihat semula gambar-gambar di skrin komputer, ia terus mengimbau kenangan manis semasa melakukan umrah pada tahun 2011 yang lepas.  Pada entri kali ini saya akan memaparkan gambar-gambar sekitar Masjidil Haram pada 12 Mei 2011.


Tawaf after Fajar Prayer
Selepas Subuh 12 Mei 2011 5:36 am
Melihat Kaabah
Seorang jemaah sedang menunggu masuk waktu maghrib
Puasa hari khamis di Masjidil Haram
Juadah untuk berbuka puasa 6:39pm
Tawaf after isya' prayer
Tawaf selepas solat isya' 8:47pm
Suasana di hadapan pintu King Fahd selepas solat isya'
Suasa sekitar pintu King Fahd selepas isya'
9:12pm
Jemaah pulang ke hotel penginapan di Misfalah 9:31pm
Restoran nasi mandi
Restoran nasi mandi
Hotel Abeer Garden
Hotel Abeer Garden 9:37pm

Thursday, July 5, 2012

Umrah 2011 Hari Ke-Enam: Aqiqah Adam Mukhlis Di Hotel Manazil Waleed

Makkah 11 Mei 2011. 


Assalamu'alaikum wbt.  Pagi ini saya pergi ke Pasar Ka'kiah bersama rakan blogger yang menetap di Makkah iaitu Tuan Haji Arshad untuk membeli kambing untuk aqiqah cucu lelaki saya iaitu Adam Mukhlis. Untuk membeli kambing di sini, pelanggan perlu bijak melakukan tawar menawar sebab di sini tidak digunakan tanda harga. Kami terpaksa menggunakan khidmat penduduk tempatan untuk melakukan proses tawar menawar tersebut.

Ka'kiah
Pasar Kambing Ka'kiah
Di bahagian belakang sana ditempatkan unta-unta untuk dijual


Takorani
Ini tukang sembelih kambing, keturunan Afrika
Pilih kambing dulu
Ini tukang sembelih harga
Penjual gembira setelah berjaya menjual kambing dengan harga yang  tidak berpatutan.
Rumput-rumput diletak di atas kandang
Gaya peniaga menunggu pelanggan
Setelah harga dipersetujui, kambing-kambing tersebut dibawa ke rumah penyembelihan yang terletak di seberang jalan. Ternyata kebanyakan tukang sembelih terdiri daripada keturuan Afrika yang dikenali sebagai Takorani. Kesemua tukang sembelih memakai pakaian bewarna merah.

Bangunan sebelah kiri - pusat penyembelihan
Rumah sembelih
Makkah - sembelih kambingTak tahu apa yang dibisikkan.Yang berjubah putih - warga Makkah yang membantu kami membeli kambing di sini
Yang berjubah hitam -- jeng, jeng jeng...
Tukang sembelih dengan bag plastik merah, ... jeng, jeng, jeng
Jeng, jeng, jeng
Jeng, jeng, jeng
Pakcik Takorani, janganlah pandang saya macam tu. Saya bukan tak nak kasi pakcik daging tu, tetapi ini bukan kambing dam, ini untuk majlis aqiqah cucu saya malam ini. Pakcik janganlah bersedih yer. Nanti adalah habuan pakcik tu. Sabar yer pakcik.

Tiba-tiba ... Jeng, jeng, jeng. Dari mana pula si Ghulam ni? Tengok mata dia,  dia sudah nampak itu kambing daa.

Lagi canggih. Jeng, jeng, jeng ...
Upah sembelih kambing sebenarnya telah termasuk dalam harga tawar-menawar sebelum ini. Namun, kebanyakan tukang sembelih akan meminta sedikit daging sekiranya kambing yang disembelih ialah kambing orang bayar dam. Ini jelas jika kita perhatikan dalam gambar-gambar di atas, kebanyakan tukang sembelih turut membawa bag-bag plastik untuk diisi dengan daging dam. Di samping itu, orang-orang tua juga datang ke pasar ini untuk mendapatkan simpati daripada pembeli.  Namun, yang tercanggih sekali ialah budak yang membawa troli di atas. Dia datang dengan menolak troli, dan tanpa segan silu, terus minta kambing yang disembelih. Mak aii, bukannya minta sikit-sikit. Pakai troli tu. Hahaha.

Seterusnya kami terus menghantar daging kambing ke sebuah Kitchen yang menawarkan perkhidmatan memasak. Saya dah lupa nama dan lokasi kitchen tersebut. Anyway kami minta kitchen tersebut menyediakan masakan nasi mandey kambing untuk majlis jamuan malam nanti di hotel Haji Arshad. Malamnya, selepas Isya' majlis jamuan aqiqah di adakan di Hotel Manazil Waleed, Ajiyad. Antara tetamu yang hadir pada malam tersebut ialah pelajar-pelajar pondok Ajiyad, serta pekerja-pekerja Malaysia yang tinggal di Makkah.

Di sini, saya mengambil kesempatan mengucapkan ribuan terima kasih kepada Tn Haji Arshad kerana sudi merealisasikan hajat saya mengadakan kenduri aqiqah cucu sulung lelaki saya di Makkah. Semoga jasa baik beliau mendapat ganjaran daripada Allah SWT.


Gambar-gambar di bawah ini diambil daripada blog Tn Haji Arshad.Dalam perjalanan ke Hotel Abeer Garden, saya rakamkan gambar-gambar di bawah sebagai kenang-kenangan. Di luar jangkaan, setahun kemudian (16-27 Jun 2012), saya kembali sekali lagi ke sini, yang mana jambatan di sebelah kanan gambar menjadi laluan saya setiap hari menuju Haram.

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah SWT yang telah melimpahkan nikmat yang tidak terhingga, sama ada saya sedari ataupun tidak sedari. Selawat dan salam diucapkan kepada junjungan Nabi Muhammad SAW. Segala yang baik itu daripada Allah SWT dan segala kekurangan adalah merupakan kelemahan diri saya sendiri.