Tuesday, September 27, 2011

Panduan Umrah - Waktu Memasuki Raudhah Di Masjid Nabawi Bagi Jemaah Wanita

Assalamu'alaikum wbr.
...
Di Masjid Nabawi, di samping dapat menziarahi Rasulullah S.A.W. secara dekat, sudah tentu masing-masing jemaah teruja untuk solat dan bordoa di raudhah, iaitu suatu kawasan yang terletak antara rumah Rasulullah S.A.W. dengan mimbar baginda. Kawasan seluas 22 meter x 15 meter persegi ini, iaitu lebih kurang seluas court badminton, sememangnya menjadi idaman dan rebutan para jemaah untuk melakukan solat sunat dan sebagainya sebab tempat ini sangat mustajab untuk memohon sesuatu kepada Allah SWT.
...
Walau bagaimanapun untuk memasuki raudah bukanlah sesuatu yang mudah terutama bagi jemaah wanita. Oleh yang demikian pihak pengurusan masjid telah menetapkan sela waktu tertentu bagi jemaah wanita memasuki raudhah iaitu seperti berikut:
...
Pagi:              Selepas solat subuh hingga jam 10.00 pagi
Tengah hari:  Selepas solat zohor hingga jam 3.00 petang
Malam        :  Selepas solat isya' hingga jam 11.00 malam
...
Lebih kurang sepuluh minit selepas selesai solat subuh, zohor dan isya' para petugas akan merentangkan kain kanvas dan mengikatnya pada tiang bagi menyediakan kawasan "larangan" bagai jemaah lelaki. Setelah itu jemaah wanita yang ingin memasuki raudhah dikumpulkan mengikut kelompok negara tertentu, contohnya jemaah wanita daripada Malaysia, Indonesia, Thailand, dan Singapura dimasukkan dan satu kumpulan, jemaah wanita dari negara Iraq, dan yang 'sewaktu' dengannya yang mempunyai tubuh yang lebih besar, dikumpulkan dalam kelompok yang lain. Selepas itu barulah jemaah wanita dibenarkan memasuki raudhah mengikut kelompok masing-masing agar tidak terjadi stampede. Pada ketika inilah jemaah lelaki boleh mendengar bunyi orang berlari dalam masjid macam sekawan lembu/kuda berlari. Memang dahsyat bunyi larian tersebut yang diikuti dengan jerit pekik dan hiruk piruk yang membingitkan.
...
Walau bagaimanapun segala jerih payah dan kesusahan yang dilalui tersebut akan berbaloi apabila jemaah dapat menempatkan diri dalam taman syurga yang mana segala doa dan munajat mendapat perhatian yang istimewa daripada Allah SWT. Bagi memastikan anda sememangnya berada di kawasan raudhah, cuba tempatkan diri anda sehampir mungkin dengan kanvas yang menjadi penghadang antara jemaah wanita dengan jemaah lelaki yang mana karpetnya berwarna hijau keputihan (hijau abu abu), dan tiang-tiangnya diselaputi dengan marmar berwarna putih seperti pada gambar di atas.

Sunday, September 25, 2011

Masjid Cantik Tetapi Hati Pegawai Masjid Bagaimana? - Bahagian 2

Assalamu'alaikum wbr.
Bangunan Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) dilihat dari perkarangan Masjid Negeri
(Gambar Hiasan)
Dalam bulan Ramadhan yang lepas timbul keinginan untuk berbuka puasa di Masjid Negeri Melaka dan seterusnya solat maghrib, isyak dan solat tarawikh di situ. Sepanjang bulan Ramadhan solat tarawikh dipimpin oleh al-hafiz Imam Besar Masjid Negeri.
...
Selepas 'punch-out' sekitar 5.30 ptg. saya bergegas ke masjid untuk mandi dan salin pakaian. Jika saya balik dulu ke rumah alamat tak kesampaianlah hajat saya untuk berbuka puasa di masjid negeri. Jarak antara rumah dan masjid negeri ialah 30km dan mengambil masa lebih kurang 40 minit perjalanan dengan kereta.
...
Dipendekkan cerita, semasa saya sedang berjalan ke tempat berbuka berkatalah seorang pekerja masjid (pekerja am) sambil menunjuk kepada seorang jemaah yang baru tiba, "Tenguk tu, sebelum ni tak pernah datang ke masjid, tetapi bila ada majlis berbuka baru datang ke masjid."
...
Walaupun kata-kata itu tidak ditujukan kepada saya, tetapi saya memang tidak pernah datang berbuka puasa di masjid sebelum ini. Sedikit sebanyak terasa juga hati saya ni beb. Tidak kisahlah kan sama ada orang itu tidak pernah datang ke masjid sebelum ini, tetapi dengan adanya majlis berbuka puasa maka mereka datang sama-sama memeriahkan masjid tersebut. Sekurang-kurangnya kita telah berjaya menarik mereka untuk ke masjid, dan mudah-mudahan Allah membuka hati mereka untuk selalu ke masjid pada waktu-waktu yang lain.
...
Selepas malam itu saya tidak lagi berbuka dan solat tarawikh di Masjid Negeri Melaka Negeriku Sayang!


Masih Awal Lagi

Jemaah Sudah Mula Memenuhi Tempat Duduk - Bangla Mari!

Berbual Mesra Sambil Menunggu Waktu Maghrib
Pakcik yang duduk dua dari kiri bawa ikan tenggiri masak asam pedas dan jeruk cili -
fuuh, sedap beb hingga menjilat jari.

Saturday, September 24, 2011

Masjid Cantik Tetapi Hati Pegawai Masjid Bagaimana? - Bahagian 1

Assalamu'alaikum wbt.
...
Usai solat jumaat petang kelmarin (23 Sept. 2011), saya bingkas bangun untuk pulang ke pejabat. Ketika hendak memulakan langkah saya memandang sekiling mencari seseorang. Nampak kelibatnya sedang duduk di ruang tengah masjid dan di sampingnya berdiri seorang pengawal masjid. Pengawal tersebut berkata sesuatu kepada orang tersebut dan semestinya jawapan yang diterimanya membuatkannya kecewa. Sang pengawal bergerak meninggalkan orang tersebut sambil merungut, "Kita cakap dalam bahasa Melayu beritahu yang dia tak boleh duduk situ, dia jawab dalam bahasa Arab!" "Panggil polis jer pakcik biar polis tangkap!", balas seorang pegawai masjid yang sedang mengemaskan projektor LCD  untuk di simpan di pejabatnya. Sambil melangkah meninggalkan mereka, secara spontan saya menegur, "Biarkanlah dia di situ, sepatutnya kita bantu dia. Bukankah dia sedang bermusafir?"
...
Orang yang saya maksudkan tadi berasal dari Mesir. Sudah berumur - sekitar 60an, dan kelihatan sedang berada dalam kesusahan. Sebelum itu beliau datang menemui saya ketika saya sedang membaca al-Quran selepas solat jumaat. Beliau cuba berkomunikasi dalam bahasa Arab tetapi saya kata saya tak pandai berbahasa Arab. Lantas itu ia mengeluarkan sekeping kertas keras yang tertulis padanya: "I am from Mesir. I've no job, food, and place to sleep." Di samping itu, sambil menekan-nekan perutnya dia mengatakan dia sakit. Sebagai menyatakan rasa simpati kepadanya, saya menghulurkan sedikit wang untuk sekurang-kurangnya membolehkan dia membeli makanan.
...
Berbalik kepada pegawai masjid tadi, berlemah-lembutlah kepada para jemaah. Banyak cara lain lagi yang boleh diusahakan selain dari memanggil polis. Anyway, orang Mesir tadi termasuk dalam kategori  orang yang layak menerima zakat, iaitu kategori yang kelapan - ibnu sabil.

Pemandangan Bandaraya Melaka Negeriku Sayang Pada Waktu Malam
Indahnya Masjid Negeri Melaka Negeriku Sayang
Perkarangan Masjid Negeri Melaka Negeriku Sayang Pada Waktu Malam

Monday, September 19, 2011

Syaitan Lebih Takut Kepada Laungan Azan Berbanding Manusia

Assalamu'alaikum wm wb.
..
Para pembaca dan pengikut blog HBAS yang saya hormati. Bertemu semula kita di alam maya setelah sekian lama saya menyepi iaitu hampir tiga minggu. Tugas pejabat, ketiadaan kemudahan Internet di kediaman baru dsb menurunkan motivasi untuk menulis di blog ini. Namun, alhamdulillah anak saya telah bermurah hati meminjamkan 'maxis broadband'nya kepada saya untuk membolehkan saya membuat posting di sini. Syukran.
...
Banyak perkara yang boleh dijadikan tajuk bagi entri sulung saya selepas aidil fitri 2011 ini. Tetapi saya memilih tajuk di atas sebab rasa meluat yang teramat sangat kepada perangai segelintir umat yang seakan-akan telah hilang tatasusila ketimuran.
...
Pagi tadi (19 Sept 2011), ketika dalam perjalanan ke surau, yang mana ketika itu azan sedang berkumandang memecahkan keheningan subuh di Taman Dimensi, Lendu, secara tidak diduga saya terserempak dengan sepasang penuntut IPTA (lelaki dan perempuan) sedang 'berbual-bual' di hadapan rumah sewa pelajar perempuan tanpa rasa segan-silu kepada orang yang lalu lalang di situ. Persoalannya, "Atas urusan apa pelajar lelaki bertemu pelajar perempuan pada waktu subuh?"
...
Saya teringat suatu hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a, katanya, "Rasulullah S.A.W. bersabda: Apabila orang azan syaitan itu lari sambil terkentut-kentut sampai ia tidak mendengar suara azan itu ... hingga akhir hadis." - Hadis Riwayat Muslim.
...
Jika syaitan pun lari ketika mendengar azan dilaungkan, jenis apakah yang boleh kita kategorikan kepada pasangan tersebut yang terang-terang mendengar azan yang dilaungkan dari surau yang hanya 20 meter daripada tempat mereka berada. MasyaAllah!

Surau Taman Dimensi, Lendu
Lokasi Pertemuan Pasangan Pelajar Pada Waktu Subuh
(Di sisi kereta Perdana). Jarak antara rumah dan surau just around the corner.