Sunday, May 29, 2011

Umrah 2011: Rakaman Payung Gergasi Di Masjid Nabawi Semasa Sedang Terbuka

Assalamu'alaikum wwm wbr
.
Semasa dalam perjalanan ke perkuburan baqi' selepas solat asar pada 3 Mei 2011 nampak payung-payung gergasi sedang terbuka. Cepat-cepat ambil kamera, set video mode, dan rakam. Event ini memang mengasyikkan bagi kita yang sekali sekala datang ke sini  - memang sukar untuk membiarkannya berlalu begitu sahaja. Rakam tetap rakam walaupun Pak Arab mungkin geleng kepala dan cakap dalam hati "Itupun nak rakam?" 
..
Apa komen anda tentang event ini?
.

Ini pulak video masa payung-payung tu sedang ditutup. Video ini ambil dari youtube.Masa tertutup
Depan Hotel Anwar Movenpick
Masa terbuka

Pemandangan Dari Pintu Perkuburan Baqi'

Sunday, May 22, 2011

Umrah 2011: Menjejaki Sirah Nabi - Saqeefah Bani Sa'idah

Assalamu'alaikum wm wbr.
A: Pintu Babusalam B: Kawasan Musolla (Masjid Ghamamah, Masjid Abu Bakr, Masjid Umar, Masjid Ali)
C: Saqeefah Bani Sa'idah D: Jabal Sulai' E: Perkuburan Baqi' al-Gharqad
Terdapat banyak kesan peninggalan sejarah di sekeliling Masjid Nabawi. Salah satu tempat bersejarah yang mudah untuk dikunjungi ialah Saqeefah Bani Sa'idah yang terletak di penjuru kanan bahagian belakang Masjid Nabawi. Lebih tepat lagi, ia berada berhampiran dengan Hotel Anwar Movenpick. 

Saqeefah bermaksud balai pertemuan. Kawasan ini adalah milik para sahabat dari Bani Sa'idah, iaitu salah satu daripada kabilah Ansar yang utama. Rasulullah S.A.W. pernah solat di tempat ini, kemudian duduk-duduk dan minum air dari perigi yang terdapat di sini. Di antara tokoh bani Sa'idah ialah Saad Bin Ubadah r.a. Beliau merupakan seorang penunggang kuda yang sangat pemberani dan menjadi ketua Bani Sa'idah serta tokoh sentral kaum Ansar.

Ketika Rasulullah S.A.W. wafat, para sahabat telah berkumpul di Saqeefah Bani Sa'idah ini dan bermesyuarat untuk melantik khalifah pengganti Nabi. Hasil mesyuarat tersebut maka dilantiklah Abu Bakr sebagai khalifah Islam yang pertama untuk meneruskan kesinambungan kepimpinan Islam yang telah dibina oleh Rasulullah S.A.W.
...
.
Jom ikut saya ke Saqeefa Bani Sa'idah

Jemaah sedang menuju Masjid Nabawi
Kawasan bertembuk sedang dirancang untuk dibangunkan - termasuk Saqeefa bani  Sa'idah
Gambar ini diambil berhampiran dengan Masjid Ghamamah
Saqeefa terletak di hujung jalan berhampiran dengan bangunan Hotel Elaf Thaiyibbah
Jalan Menuju Saqeefa Bani Sa'idah (dari Jalan Bab As-Salam)
Itu dia sudah kelihatan - pepohon hijau di kejauhan
Bangunan Maktabah Al-Malik Abdul Aziz (Perpustakaan)
Dah sampai
Pandang balik ke belakang - nun di hujung jalan kelihatan kubah Masjid Ghamamah
Pintu masuk ke saqeefah
Di tengah-tengah kota yang gersang dan panas padang pasir
terdapat kawasan hijau, tiupan angin di pepohon serta kicauan burung yang mengasyikkan
Bagai berada di dimensi yang lain.
Suasana sungguh nyaman dan seperti ada airconditioner di sini.
Di penuhi dengan pokok paku pakis dan pokok renek
Perigi yang mana Rasulullah pernah minum airnya di sini.
Terasa hawa dingin menyelubungi diri ini apabila saya berselawat ke atas Nabi, Alhamdulillah.
Bergambar sekadar kenang-kenangan
Ketika ini jam 9:00am - suhu di luar sudah panas terik namun di sini masih nyaman.
Angin bertiup kencang dan unggas berkicauan.
Alhamdulillah, apa yang dialami di sini sangat memberi bekas kepada hati dan nurani.
.الحمدلله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه أجمعين

Tuesday, May 17, 2011

Umrah 2011: Menjejaki Sirah Nabi - Masjid Al-Ghamaamah, Masjid Abu Bakr, dan Masjid Ali

Assalamu'alaikum wm wbr.
.
Madinah, 3 Mei 2011:
.
Melihat program yang diatur oleh mutawif Andalusia, hari ini mereka akan membawa jemaah untuk ziarah dalaman iaitu menziarahi Rasulullah, solat di Raudhah dan ke Jannatul Baqi'. 
.
Saya bercadang melakukan aktiviti peribadi, menelusuri tempat-tempat bersejarah yang pernah menyaksikan keberadaan Rasulullah S.A.W. di tempat-tempat tersebut 1432 tahun yang lepas. Mengunjungi tempat-tempat tersebut meningkatkan lagi kecintaan kita kepada Rasulullah S.A.W. dan juga hormat kita kepada para sahabat beliau yang sangat banyak berkorban (nyawa, harta, dan masa) untuk menegakkan syiar Islam di bumi Madinah dan di seluruh dunia. 
.
Program peribadi dimulakan dengan mengunjungi Rasulullah, berselawat dan mengucapkan salam kepada Junjungan S.A.W, dan juga tidak dilupakan menziarahi Abu Bakr as-Siddiq dan Umar Ibn Khattab. Setelah solat tahiyyatul masjid dan solat dhuha di Raudah, saya keluar melalui pintu Baqi', membuat u-turn (melalui bahagian hadapan masjid) menuju pintu Babusalam yang terletak di sebelah kanan masjid. 
.
Dari Babusalam, saya terus bergerak ke penjuru masjid di kawasan barat daya. Dari kejauhan kelihatan kubah masjid al-Ghamaamah (Masjid Awan). Kawasan tersebut dahulunya dikenali sebagai al-Manaakhah atau pasar Madinah. Tempat ini juga dikenali sebagai musholla iaitu suatu kawasan lapang yang mana Rasullulah S.A.W. melakukan solat Idul Fitri dan Idul Adha di beberpa tempat di lapangan tersebut. Selain daripada itu, Rasulullah S.A.W. juga pernah melakukan solat istisqa' (solat meminta hujan), dan solat jenazah ghaib ke atas Raja Najasyi. 
.
Dari Abdullah bin Zaid al-Ansari r.a katanya Rasulullah s.a.w telah keluar menuju ke tempat sembahyang (Musalla) untuk mengerjakan sembahyang Istisqa’ (sembahyang minta hujan) dan bahawa baginda apabila hendak berdoa (dalam khutbahnya sesudah sembahyang), baginda menghadap kiblat dan mengalihkan kain selendangnya yang atas ke bawah (Hadis riwayat Muslim).
.
Pada masa itu orang Badwi mengalami musim kemarau dan rumput telah menjadi kering dan binatang mereka tiada makanan. Mereka meminta Nabi berdoa minta turun hujan. Lalu Nabi berdoa menghadap kiblat dan belum sempat Nabi bergerak keluar dari tempat sembahyang, datang tompok awan hitam dan hujan turun dengan lebatnya untuk beberapa hari sehingga banjir (jalan tertutup, binatang lemas, rumah runtuh). Kemudian orang Badwi sekali lagi meminta pertolongan Nabi supaya berdoa untuk mengalihkan hujan. Lalu Nabi berdoa dan minta hujan dialihkan ke kawasan gunung-ganang, bukit-bukau, laut-laut dan tempat tiada manusia.
..
Jesteru diingat bahawa pada zaman Rasulullah S.A.W.  kawasan ini merupakan kawasan lapang sahaja. Masjid-masjid yang ada sekarang mula dibangunkan buat pertama kalinya oleh Khalifah Umar ibn Abdul Aziz persis ditempat-tempat yang pernah digunakan oleh Nabi untuk solat. Seterusnya masjid-masjid tersebut mengalami beberapa renovasi, dan kali terakhir direnovasi ialah pada tahun 1411H oleh King Fahd ibn Abdul Aziz.
Bab as-Salam
Masjid al-Ghamamah DiLihat Dari Babusalam
Masjid al-Ghamamah.
Nabi S.A.W.Solat Istisqa' dan Solat Eid di sini
Pintu Masuk Masjid Ghamamah

Perkarangan Masjid Ghamamah
Masjid Abu Bakr - Pandangan Hadapan
Nabi S.A.W. Solat Eid di sini dan diikuti oleh Saidina Abu Bakr
Jemaah Iran di hadapan Masjid Abu Bakr
Masjid Abu Bakr - Pandangan Belakang.
Kelihatan menara Masjid Umar di kejauhan (sebelah kanan)
Masjid Abu Bakr (kiri) dan Masjid Ali (Kanan)
Masjid Ali
Nabi S.A.W. pernah solat eid di sini
Di Kejauahan kelihatan menara dan payung Masjid Nabawi
Masjid Ghamamah (Kiri), Masjid Abu Bakr (Tengah) dan Masjid Ali (Kanan) dilihat dari Jalan As-Salam
Masjid Umar - Terletak 133m dari Masjid Ghamamah
Kawasan Yang Sama Pada Awal Tahun 1900anMasjid Abu Bakr Masa Dulu-Dulu

Selanjutnya jika anda berjalan 200 meter ke arah utara dari sini, anda akan sampai ke sebuah taman yang dikenali sebagai Saqeefa Bani Saedah.  Rasulullah SAW pernah minum air daripada telaga (sumur) yang terdapat di sini. Dan di sinilah tempat para sahabat bermesyuarat untuk menentukan siapakah khalifah Islam yang pertama yang akan memimpin ummat selepas Rasulullah SAW wafat. Untuk keterangan lanjut silalah KLIK DI SINI.


Umrah 2011: الصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَيْكَ يَا رَسُوْلَ الله

Assalamu'alaikum wm wbr.

Rasulullah S.A.W. bersabda: “Siapkanlah kenderaan untuk mengunjungi tiga masjid, iaitu Masjidil Haram, masjidku ini (Mesjid Nabawi), dan Masjidil Aqsha.” (H.R. Bukhari). 
.
Alhamdulillah, syukur tidak terhingga ke hadrat Allah SWT kerana dengan izin dan limpah kurniaNya dapat sekali lagi saya menziarahi Rasulullah S.A.W di bumi Madinah yang penuh dengan barakah. Tiada kata-kata yang dapat diungkapkan selain rasa syukur yang tidak terhingga di atas kurnia Ilahi. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.
.
Selepas check-in dan makan malam di Hotel Durrat al-Fayroz, saya cepat-cepat membersihkan diri dan bergegas ka Masjid Nabawi untuk menziarahi Rasulullah S.A.W. dan juga untuk solat maghrib dan Isya' (jamak ta'khir). Alhamdulillah, walaupun pintu utama masjid telah ditutup, namun pintu baqi' dan babussalam masih dibuka. Dengan langkah yang perlahan dan tertib saya menghampiri maqam Nabi S.A.W. sembil mengucapkan selawat dan salam kepada Rasulullah S.A.W, Abu Bakr as-Siddiq, dan Umar Bin al-Khattab:
الصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَيْكَ يَا رَسُوْلَ الله 
 الصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَيْكَ يَانَبِيَّ اللهِ 
 الصَّلاَةُ وَالسَّلامُ عَلَيْكَ يَا خَيْرَ خَلْقِ اللهِ
السَّلاَمُ عَلَيْكَ يَا خَلِيْفَةَ رَسُوْلِ اللهِ أَبَا بَکْرٍ الصِّدِيْق السَّلاَمُ عَلَيْكَ يَا صَاحِبَ رَسُوْلِ اللهِ وَثَانِيَ اثْنَيْنِ إِذْ هُمَا فِي الغَّار
السَّلاَمُ عَلَيْكَ أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ عُمَرَ بْنِ الْخَطَّابِ

Alhamdulillah, kebetulan ruang di Jannatul Raudhah agak lapang, maka dapatlah saya solat dan berdoa di sisi tiang Aisyah dan tiang taubat. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. 

 Sampai Di Hadapan Hotel Durrat al-Fayroz 2 Mei 2011 9:50pm
 Menuju Masjid an-Nabawi 2 Mei 2011 Jam 11:44pm
Tiang Aisyah
Tiang Taubat atau Tiang Abi Lubabah
Masjid Nabawi 3 Mei 2011; 12:45am

Sunday, May 8, 2011

Umrah 2011: Salam Dari Tanah Suci

Assalamu'alaikum wm wbr

Alhamdulillah, syukur kepada Ilahi di atas segala nikmat kurniaNya yang tidak terhingga sama ada yang saya ketahui mahupun yang tidak saya ketahui.

Alhamdulillah, Allah menjemput saya menjadi tetamu Rasulullah SAW dan juga tetamu rumahNya Haram asy-Syarif pada minggu ini.

Sempat berjumpa Hj Arshad dan adik CL di sini kelmarin. Alhamdulillah.

Connection ini melalui mobile HP VPN bluetooth. Gambar akan di upload kemudian.

Wasalam.