Tuesday, April 26, 2011

Aku Menangis Sebab ...

Assalamu'alaikum wm wbr.


Suatu hari, seorang tokoh sufi besar, Ibrahim bin Adham, cuba untuk memasuki sebuah tempat mandi umum. Penjaganya meminta duit bayaran masuk. Ibrahim menggeleng dan mengaku bahwa ia tidak mempunyai wang.
Penjaga tersebut lalu berkata, “Jika engkau tidak mempunyai duit, engkau tak boleh masuk.”
Ibrahim seketika menjerit dan tersungkur ke atas tanah. Dari mulutnya terdengar ratapan-ratapan kesedihan. Orang ramai yang melalui tempat itu berhenti dan berusaha menghiburnya. Seseorang bahkan menawarinya wang agar ia dapat masuk ke tempat pemandian.
Ibrahim menjawab, “Aku menangis bukan karena tidak dibenarkan masuk ke tempat pemandian ini. Ketika si penjaga meminta duit untuk membayar caj masuk, aku langsung teringat pada sesuatu yang membuatku menangis. Jika aku tidak diizinkan masuk ke pemandian dunia ini kecuali jika aku membayar tiket masuknya, harapan apa yang boleh kumiliki agar diizinkan memasuki surga? Apa yang akan terjadi padaku jika mereka menuntut: Amal soleh apa yang telah kau bawa? Apa yang telah kau kerjakan yang cukup berharga untuk boleh dimasukkan ke surga? Sama ketika aku diusir dari tempat pemandian sebab tidak mampu membayar, aku tentu tidak akan dinenarkan memasuki surga jika aku tidak mempunyai amal soleh apa pun. Itulah sebabnya aku menangis dan meratap.”
Dan orang-orang di sekitarnya yang mendengar ucapan itu langsung terjatuh dan menangis bersama Ibrahim.

Sunday, April 17, 2011

Kelahiranmu Sememangnya Dinantikan!

Assalamu'alaikum wm wbr.
.
Segala pujian dipanjatkan kepada Allah SWT, Tuhan sekelian alam. Selawat dan salam ditujukan kepada Nabi junjungan, Muhammad S.A.W.
.
Alhamdulillah, saat yang ditunggu-tunggu akhirnya muncul setelah empat tahun kami menantikan kehadiran cucu sulung lelaki kami. Sebelum ini Allah SWT mengurniakan dua orang cucu perempuan yang comel yang menjadi penyeri dan penghibur kami sekeluarga melalui anak kedua kami. Sesungguhnya kelahiran Adam Mukhlis sememangnya didambakan.

Ku panjatkan doa di Raudah mohon rahmat dan barakah
Ku ketuk pintu kaabah mohon limpah kurnia Allah
Tanpa ku sedari air jernih membasahi pipi
Pancuran emas, multazam, makam Ibrahim, dan setiap penjuru kaabah
Turut menjadi saksi betapa kelahiranmu sangat didambakan
..
Adam Mukhlis!
Kelahiranmu ibarat kain putih
Suci bersih dari noda dan dosa
Memancar sinar dan menceriakan kehidupan
Semoga engkau berpegang teguh kepada tali iman
Jadikan taqwa sebagai senjata melawan hasutan syaitan
Jadikan Rasulullah sebagai pemimpin teladan.
.
Syukur kepada Ilahi pada tanggal 5 April 2011, Allah SWT memperkenankan doa kami sekeluarga. Adam Mukhlis selamat lahir sebagai penambah seri dalam keluarga kami. Alhamdulillah! Syukur ke atas kurnia-Mu Ya Allah!Saturday, April 9, 2011

Alahai Budak Banting!

Assalamu'alaikum wm wbr.

Balik dari opis hari ini terpandang akhabar Metro (Edisi Melaka/N Sembilan 9 April 2011) di atas meja. Mata saya tertumpu kepada tajuk berita: "Tipu bapa langgan ayam". Akhbar Metro melaporkan dua orang remaja tingkatan 4 di sebuah sekolah menengah di Banting, Selangor sanggup berulang-alik sejauh 160km setiap minggu ke Brickfield untuk melanggani pelacur. Remaja tersebut tanpa segan silu memberitahu reporter bahawa mereka sangat suka ke Brickfield kerana pelacur-pelacur di sana lawa, muda, dan murah.
.
Astaghfirullah al-'azim! Inilah akibatnya jika pihak pemerintah tidak hendak mengamalkan hukum Islam. Semakin lama semakin cair pegangan agama di kalangan ummah.
.
Satu ketika dahulu Allahyarham Dato' Ishak Baharom dipecat dari jawatan Mufti Selangor hanya kerana arahannya kepada pihak penguatkuasa agama negeri Selangor supaya menangkap tiga peserta pertandingan ratu cantik yang terdiri dari kalangan orang Melayu beragama Islam yang memakai pakaian tiga suku telanjang memperagakan tubuh mereka di hadapan beribu-ribu penonton. Maka dengan itu kerajaan Negeri Selangor mendapat surat daripada Kuala Lumpur (dari pemimpin no. 1 negaralah - siapa lagi) mengarahkan pemecatan Dato' Ishak.
.
Isi kandungan surat itu berbunyi: "Singkirkan Ishak Baharom. Dia penghalang kemajuan."
.
Jadi inilah natijahnya daripada arahan pemecatan Dato' Ishak Baharom tersebut. Inikah yang dikatakan kemajuan?
.
Alahai budak Banting! Sungguh malang nasibmu.

Monday, April 4, 2011

Machiavelli Melayu dan Berita Oleh Orang Fasik

Assalamu'alaikum wm wbr.
.
Sekarang ini suasana politik di Malaysia tersangat huru hara dan kacau bilau sama seperti keadaan negara Jepun pasca gempa bumi dan tsunami 11 Mac 2011 yang lepas.  Fitnah memfitnah sudah menjadi sesuatu yang dianggap biasa dan salah satu cara untuk menjatuhkan orang yang tidak disukai. Menurut ilmu pengurusan, orang yang melakukan perkara sebegini dikatakan memiliki fahaman Machiavellianisma - "Matlamat Menghalalkan Cara". Maksudnya, buatlah apa cara sekalipun, sama ada betul ataupun salah, asalkan cita-cita tercapai.
.
Saya takut kalau-kalau ini mengundang kemurkaan Allah memberi padah kepada negara kita. Lihat sahaja Jepun yang canggih dengan teknologinya (rumah tidak runtuh dilanda gempa) dan sebuah negara yang kaya raya, tetapi warganya hidup bergelumang dosa, maka Allah SWT mengirim gempa dan disusuli dengan tsunami yang merobohkan tembok taro (untuk menahan ombak tsunami) yang begitu dibanggakan oleh mereka sehinggakan rumah-rumah, kereta, dsb berhanyutan dan ranap menyembah bumi.
.
Sekarang ini di Malaysia heboh diperkatakan tentang video seks yang cuba dikaitkan dengan seorang bekas pemimpin negara yang diketengahkan oleh kumpulan Datuk T. Bagi saya, sebelum kita terus mempercayai berita tersebut, kita perlu kembali kepada garis panduan al-Quran dan Hadis, di mana Allah SWT telah berfirman dalam surah al-Hujurat ayat 6:
.
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنْ جَاءَكُمْ فَاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَيَّنُوا أَنْ تُصِيبُوا قَوْمًا بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلَىٰ مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِينَ
Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini - dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan. 
.
Yang menjadi tumpuan di sini ialah "berita yang dibawa oleh orang fasik". Siapakah dia orang yang fasik? Orang fasik ialah orang yang sentiasa melakukan dosa-dosa kecil atau orang yang melakukan dosa besar walaupun satu kali dan tidak bertaubat. Apakah dosa besar itu - antaranya ialah:

1. Menyekutukan Allah atau Syirik
2. Membunuh manusia
3. Melakukan sihir
4. Meninggalkan solat
5. Tidak berpuasa pada bulan Ramadhan tanpa 'uzur syarie
6. Tidak mengerjakan haji walaupun mampu dan berkuasa
7. Berzina
8. Memakan riba
9. Saksi palsu


Oleh yang demikian, setelah dibuat pertimbangan yang sewajarnya, setalah dicampur, ditolak, didharab, dan dibahagi, maka keputusan saya ialah ....

Menolak kesahehan berita tersebut. Anda bagaimana?